Piše: E.M.

Udruženje samozvanih “oslobodilaca” Bijeljine i ove godine, 31. marta u 19 sati (prvobitno je najavljeno u 12 sati), polaganjem vijenaca na Gradskom trgu obilježit će, kako kažu, početak rata u Bijeljini.

Na pozivnici ovog udruženja jasno se vidi da će nakon toga biti upriličen “svečani ručak” u opskurnom bijeljinskom restoranu “Lipov lad”.

Svečano će, dakle, biti obilježeni krvavi događaji proljeća 1992., kada su tadašnje lokalne vlasti pozvale Arkanove ubice, smještene mjesecima ranije na obalama Drine, da uđu u grad i s domaćim pomagačima pobiju najmanje stotinu civila, uglavnom Bošnjaka, Albanaca i Roma.

Bila je to generalna proba početka rata u BiH i surovo “uvježbavanje” ubijanja ljudi.

Nijedan “oslobodilac” nije ranjen i nije poginuo nijedan pripadnik Handžar divizije, o kojoj su tih dana govorili lokalni mediji.

Ubijeni su civili, čitave porodice. Dio žrtava je na brzinu ukopan u bijeljinskim mezarjima, dio bačen u Drinu, od kojih mnogi do danas nisu pronađeni.

Dok “oslobodioci” slave, udruženje logoraša Bijeljina-Janja, u srijedu 1. aprila, obilježit će 23-godišnjicu otvaranja zloglasnog logora u selu Batković pored Bijeljine.

Program obilježavanja počinje u 11 sati, a očekuje se dolazak bivših logoraša iz Krajine, Brčkog, Vlasenice, Janje i Bijeljine.

U četvrtak 2. aprila, Medžlis Islamske zajednice Bijeljina obilježit će Dan civilnih žrtava rata u Bijeljini, tevhidom koji će se proučiti u 12 sati u Atik džamiji te učenjem Fatihe i dove 2. april, u 13:30 sati na Šehidskom mezarju Lipić-Selimovići u Bijeljini.

U subotu 4. aprila u 18 sati, u Domu kulture u Janji svi zainteresirani moći će vidjeti dokumentarni film “Logori smrti”, autora Avde Huseinovića.

 

(avaz.ba)