Piše: Emir Musli

Izumitelj Perko Milinković iz Donjeg Dragaljevca pored Bijeljine prije više od sedam godina patentirao je svoj izum “Rotor za pogonski stroj na vjetar”. Do danas nije pronašao način da rotor postane dio naše stvarnosti.

U Australiji je radio kao krojač, a imao je i neveliku farmu. No, Perko Milinković (64) nije mogao bez svoje Semberije. Ovaj australijski penzioner sa suprugom Pelkom danas živi u rodnom selu. Na porodičnom imanju pažnju privlače, kako kaže Perko, kuća u australijskom stilu, te neobični stroj kojeg pokreće vjetar.

Koliko vjetar ima snage?

“Na farmi u Australiji sasvim slučajno sam osjetio snagu vjetra. Pomislio sam, Bože mili, koliko vjetar ima snage na jednom malom komadu lima, ali kako sad to usavršiti. Pravio sam sedam prototipa i nijedan nije bio dovoljno dobar. Ovaj stroj ovdje koristi i do 100 posto energije vjetra i zato sam odlučio da ga patentiram,” kaže Perko Milinković za Deutsche Welle. Ističe da je ovo drugačiji sistem korištenja snage vjetra od sistema koji su do sada bili poznati.

blank
Rotor za pogonski stroj na vjetar

Iako krojač po zanimanju, sam je napravio prototip svog izuma koji još uvijek nije ušao u praktičnu primjenu. Od alata je imao samo šlajfericu, brusilicu i aparat za varenje, a napravio je rotor koji ima veliku izlaznu snagu i, prema proračunima stručnjaka, može proizvoditi dnevno i do 15 KW električne eneregije.

Ističe da je najveći problem bilo riješiti ukrštanje osovina koje nose krilca. “Ovdje su krilca od 1,30 metra, ali ako bi bila dva metra i na većoj visini, tako bi bilo najbolje. Uz opremu za vjetrenjače, obavezno dinamu iz Njemačke i aluminijum kao materijal, dobio bi se još bolji model. Za takav prototip trebalo bi oko 10.000 eura, ali ja nemam taj novac,” kaže ovaj semberijski izumitelj.

Patentirano u Sloveniji

blank
Perko i Milenka Milinković

Svoj izum Milinković je zaštitio u Republici Sloveniji. Nakon podnošenja prijave u martu 2004. godine, već u oktobru 2005. godine njegov izum patentiran je u Mnistarstvu za privredu, Ured Republike Slovenije za intelektualno vlasništvo. U obrazloženju izuma koji maksimalno koristi snagu vjetra kaže se: “Sa izumom predlagani rotor pogonske mašine na vjetar odlikuje se po tome što su njegove lopatice sastavljene iz dvije polulopatice kod kojih se međusobni položaj sam uravnava gledajući na trenutni smjer njihovog okretanja i gledajući na smjer vjetra, odnosno, one se sastavljaju, slažu, prilikom gibanja prema vjetru, tako da se smanjuje njihov otpor.”

Jednostavnije rečeno, lopatice naprosto grabe vjetar i maksimalno koriste njegovu energiju. Milinković je više od sedam godina vlasnik autorskih prava na jedini bosanskohercegovački izum koji koristi obnovljive izvore energije. “Nisam sumnjao u konačnu odluku da se izum zaštiti. Moralo je proći 18 mjeseci od podnošenja prijave kako bi stručnjaci sve ispitali i proračunali. Na žalost, ne pronalazim način da se izradi industrijski prototip koji bi ušao u praktičnu primjenu i bio dostupan ljudima,” zaključuje Milinković.

blank
Kuća u australijskom stilu…

Teško to ovdje ide

Do sada je imao mnogo ponuda za otkup patenta, ali Milinković zna njegovu vrijednost. Svake godine redovno plaća održavanje patenta i nada se konačnom, ekonomski isplativom realiziranju svog projekta. “Na žalost, teško to ovdje ide. Da sam ostao u Australiji do sada bi nešto bilo urađeno. Amerikanci su ga svojevremeno procijenili na 4,7 miliona dolara, a u Vazduhoplovnom zavodu “Orao” u Bijeljini procjena je bila na milion eura. Ipak, zaključujem da se ovdje ne može organizirati proizvodnja za tržište i najvjerovatnije ću patent prodati kako bih nastavio sa realiziranjem još nekih svojih zamisli,” kaže izumitelj Perko Milinković.

 

(dw.com)