Piše: Jusuf Trbić

Ima već nekoliko godina kako se prijatelji sa svih strana svijeta sretnu u zavičaju, pa uz pjesmu i svirku ožive sjećanja na stare dane, kad je svijet još bio dobro mjesto za život. Počelo je kad je jednom došao stari as Faik Čavalić iz Kanade, a Salih Osmanović došao na ideju da malo sjednemo i zapjevamo. Bilo nas je tridesetak te noći pored Drine u Janji, u kafani Amira Leška, odjekivala je Faikova harmonika i orio se moćni glas daleko od obala rijeke, a srca su tukla kao bubnjevi. Bilo je nezaboravno. Pa smo to ponovili i iduće godine, kad je Faik došao, pa opet, ovoga puta s kompletnim orkestrom, pa ponovo. Ko god je bio tamo – uživao je.

Isti takav susret, samo s više učesnika, planiran je i za ovaj 28. juli, u subotu, u prostranoj “Pivnici” Gorana Kriške, preko puta čitaonice Galac ( nekad Gvozdevići). Sviraće orkestar “ Lira” – Ćamil Ikanović, Lilo Nukić, Goran Vasiljević, Bato Hanušić i ostali, dolazi opet Selma Burek Hamidović iz Sarajeva, Ado Bogaljević iz Beča, a biće i pjevačkih i sviračkih iznenađenja. Sviraće i mladi pijanista Arman Ikanović, maestro sa završenim Danskim kraljevskim konzervatorijem u Kopenhagenu.  Sve to – dovoljno je za još jednu noć koja će ostati u sjećanju.

Bijeljina će te večeri biti u “Pivnici”. Ona stara, nekadašnja, lijepa, otvorena i topla Bijeljina, koja postoji još samo u našim snovima.