Godina 1992-ga, rat protiv Bosne već se pretvorio u strašni plamen koji se nezaustavljivo širio. Ljudi su bježali iz pakla, kako je ko znao i umio, ubijeni su napajali krvlju zemlju bosansku, zlo je prekrilo sve. Mnogi od nas našli su se u Njemačkoj, čekajući da vidimo šta će biti. A dani su prolazili, i u domovini je bilo sve gore.

Sjećanje me vodi u te dane. Bio sam s porodicom u Manheimu, bilo je tu I mnogo ljudio iz Bosne, svi uplašeni i izgubljeni u tuđini. Tih dana posjetio nas je dr Mahmut Nurkić, ljekar iz Janje, koji je tada živio i radio u Tuzli. Dugo je razgovarao s nama, mudro i strpljivo, objašnjavajući nam suštinu rata i stradanja Bošnjaka.

Sjećam se da čak ni tada nije izrekao ni jednu riječ uopšteno o srpskom ili hrvatskom narodu, govorio je samo o zločincima i onima koji su rat planirali i vodili. Bio je jako zabrinut zbog dešavanja u Janji i Bijeljini, ali se trudio da u sve unese malo optimizma, koji nam je tada zaista nedostajao. Uvjeravao nas je da će sve ovo proći, da će Bosna preživjeti i da ćemo se mi jednog dana ponovo vratiti kućama. I više puta nam je ponovio da ne smijemo sebi dozvoliti da mrzimo, pogotovo ne čitave narode, jer to nije ni pravedno, ni ljudski.

I danas mi njegove riječi odzvanjaju u ušima. Takve ljude ne smijemo nikad zaboraviti.

                                                                             Ibrahim Mešanović, Oregon USA

Prethodni članakZAKONODAVSTVO U OSMANSKOM CARSTVU (IX dio)
Naredni članakZAKONODAVSTVO U OSMANSKOM CARSTVU (X dio)
Ibrahim Mešanović
Rođen 1953 godine. Osnovnu i srednju školu završio u Bijeljini. U Tuzli studirao na Tehnološkom fakultetu I stekao zvanje diplomirani inžinjer tehnologije - odsjek hemije. U Bosni radio kao konobar, inžinjer i profesor hemije. Za vrijeme rata je bio izbjeglica u Njemačkoj u gradu Viernhemu, gdje je osnovao školu za izbjeglu djecu iz BiH. Kasnije je radio humanitarne poslove pomažući prvenstveno škole u BiH za vrijeme rata, uz veliku podršku naših izbjeglica i njemačkih škola i Crvenog Kriza. Bio dopisnik novinske agencije. Pisao članke o humanitarnim akcijama. U Americi je od 1997. radio sve vrste poslova i učio engleski. U Americi je magistrirao obrazovanje - Master of Arts in Teaching STEM program (Science, Technology, Engineering, Mathematics). U SAD u srednjoj školi predaje hemiju i fiziku i na Collegu je adjunts professor i predaje hemiju i generalnu prirodnu nauku. U slobodno vrijeme bavi se pisanjem.