PONOVO POPLAVE U BiH: Najteže u Tuzlanskom kantonu, u Zavidovićima stanje prirodne nesreće

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Tuzla saopćio je kako je palo čak 82,8 litara kiše po metru kvadratnom.

Najteža situcija prema izvještajima sa terena u ovom trenutku je u Tuzlanskom kantonu. Lukavac je pod vodom a poplavljena je i Gračanica nakon izlijevanja rijeka u ovom području. Prema prvim procjenama, štete na ovom području mogle bi biti veće od ranijih, nastalih tokom majskih poplava.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Tuzla saopćio je kako je palo čak 82,8 litara kiše po metru kvadratnom.
U opštini Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci, a situacija je najkritičnija u Mjesnoj zajednici Orahovica, zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica, rečeno je Srni u Federalnoj upravi Civilne zaštite. Navodi se da je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, a izvršena je i evakuacija stoke.
Pojavljuju se i nova klizišta, vrši se evakuacija mještana sa pojedinih lokacija. Najteže je u naseljima  Crveno Brdo i Memići i u Potpeću, gdje je i put u prekidu.

U Zavidovićima stanje prirodne nesreće

Jake kiše su pokrenule brojna klizišta na području Zeničko-dobojskog kantona.
U Željeznom polju put je deblokiran i uspostavljena je putna komunikacija prema selu Mjestova Ravan i drugim selima. U Zavidovićima, gdje je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta, poplavljeno je područje Lovnice usljed izlijevanja riječice Lovnica.

Načelnik Općine Bosanska Kostajnica Drago Bundalo donio je sinoć odluku o proglašenju vanrednog situacije na području te lokalne zajednice zbog opasnosti od visokih voda, poplava, bujica i klizišta.
U Bosanskoj Kostajnici jučer se zbog obilne kiše ponovo izlila riječica Tavija koja je poplavila ulicu 2. maja i dio Ustaničke ulice.
Pod vodom po drugi put u deset dana našli su se stambeni i pojedini poslovni objekti, vrtić, bioskop…
Načelnik Drago Bundalo je rekao da je ova poplava mnogo veća i od one u julu.

Upozorenje Meteoalarma za Foču, Višegrad i Prijedor

Zbog porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje kod Banje Luke, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, na snazi su mjere zaštite odbrane od poplava, a aktivirani su Gradski štab za vanredne situacije, kao i jedinice Civilne zaštite.
Upozoreno je stanovništo Banje Luke da zbog obilnih padavina i porasta vodostaja Vrbasa i Vrbanje, postoji opasnost od njihovog izlijevanja u priobalnim dijelovima.
Zbog toga se pozivaju građani da redovno prate stanje na terenu i upozorenja organa Civilne zaštite, te blagovremeno preduzmu potrebne mjere na zaštiti imovine, odnosno sklone na sigurno pokretna materijalna dobra i prate stanje na terenu.
U Banjoj Luci je od jučer u 6.00 sati do jutros palo 79 litara kiše po metru kvadratnom.

Za nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini Meteoalarm je za danas izdao narančasto upozorenje, što znači da se očekuju lokalno jači i učestaliji grmljavinski procesi, a to su područje Foče, Prijedora i Višegrada, javlja Fena.
Narančasti meteoalarm upozorava da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.
(zurnal.info)