U organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i BZK Preporod održana je komemoracija zbog smrti istaknutog profesora Muniba Maglajlića.

U prepunoj sali amfiteatra Filozofskog fakulteta u Sarajevu upriličena je komemoracija zbog smrti profesora Muniba Maglajlića. U prisustvu članova porodice, profesora Univerziteta Sarajevo, dugogodišnjih saradnika, prijatelja i studenata istaknuto je naučno i životno djelo profesora Maglajlića.

“Njegov život je bio satkan od predanosti u izučavanju usmene književnosti. Bio je posvećen izučavanju i promoviranju bh. kulture. On je naš uzor u svojoj odlučnosti i hrabrosti u poslu kojim se bavio”, istakao je Sanjin Kodrić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Izuzetno emotivno o profesoru Maglajliću je govorio Sead Šemsović koji je radio kao Maglajlićev asistent na Odsjeku za književnosti naroda BiH.

“Danas ispraćamo prvo ime bh. usmene književnosti i historičara književnosti. Bio nam je i mentor i profesor i prijatelj. Suvišno je danas govoriti o djelu profesora Maglajlića. Dovoljno je samo reći da su prvi magistarski rad o sevdalinci i prvi doktorat o bošnjačkoj baladi djelo profesora Maglajlića”, izjavio je u svom obraćanju Šemsović.

Maglajlić se bavio Bosnom u književnosti i književnošću u Bosni. S pravom se može reći da je bio čuvar bh. sevdalinke i balade. U svom naučnom opusu objavio je 360 bibliografskih jedinica.

“Maglajlić je bio aristokratski odmjeren, bio je uzor moralnosti u poslu i uvijek optimističan. Riječ je o čovjeku koji je definitivno oplemenio kulturu i nauku kojom se bavio”, zaključio je Senadin Lavić, predsjednik BZK Preporod.

Profesor Maglajlić objavio je veći broj članaka i rasprava, pretežno o bošnjačkoj usmenoj književnosti, te priredio niz antologija i različitih zbornika. Posvetio se aktivnom učešću u radu Bošnjačke zajednice kulture Preporod, čiji je bio predsjednik od 1994. do 2001. godine.

Podsjećamo, Munib Maglajlić, profesor na Odsjeku za književnosti naroda BiH na Filozofskom fakultetu u Sarajevu umro je u ponedjeljak od posljedica srčanog udara.

Dženaza-namaz će se klanjati danas poslije ikindija-namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a ukop će se obaviti u 16:15 sati na mezarju Ravne Bakije.

(klix.ba)