‘Ovo nije članak iz ’92, ovo se dešava sada’: Paravojne jedinice komentarisala i bivša ambasadorka SAD-a pri UN-u

Posjedujemo određena saznanja o postojanju parabezbjednosne grupe, neka smo dokumentovali, i sve što imamo i čime raspolažemo ćemo dostaviti Tužilaštvu, izjavio je Mektić za N1

 Julian Borger, novinar Guardiana i dobitnik Pulitzerove nagrade, koji je izvještavao s ratišta u Bosni i Hercegovini za BBC, objavio je u Guardianu članak o pripadnicima “Srbske časti” pod naslovom “Plaćenici, obučavani u Rusiji, podržavaju separatiste u Republici Srpskoj!”. Ovaj tekst na svom Twitteru prenijela je i Samantha Power, javlja N1.

“Ovo nije članak iz 1992. godine. Ovo se dešava sada”, napisala je kratak komentar na svom Twitteru bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Samantha Power i podijelila tekst Guardiana. Julian Borger se u tekstu u britanskom Guardianu poziva na Žurnalov tekst o formiranju paravojnih jedinica u Republici Srpskoj.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za N1 da državne sigurnosne službe raspolažu informacijama da udruženje “Srbska čast” radi na formiranju paravojnih formacija u Republici Srpskoj, te da će detaljan izvještaj biti dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Posjedujemo određena saznanja o postojanju parabezbjednosne grupe, neka smo dokumentovali, i sve što imamo i čime raspolažemo ćemo dostaviti Tužilaštvu, izjavio je Mektić za N1. Dodaje kako u političkom smislu bi postavio određena pitanja, koja treba istražiti.

“Kome je bitno da postoji jedna takva parabezbjednosna grupa, ko je opremao, za koje potrebe, prema kome je usmjerana i zašto je uopšte bila sastavni dio defilea, što znači da neko želi da je pokaže i da stavi doznanja da raspolažu sa grupom koja se eksponira i sa oružjem i sa uniformom i sa nekom vrstom organizacije unutrašnje, ko je finansira itd.”, izjavio je ministar Mektić.

Portal “Žurnal” objavio je ranije priču o članovima udruženja “Srbska čast” koji kako navodi portal vrše regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije. Tokom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske pripadnici ove jedinice bili su i na ulicama Banja Luke. U tekstu se navodi kako imaju direktnu podršku iz Moskve, te da su se prošlog mjeseca sastali s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, te se slikali u sali Narodne skupštine Republike Srpske.

 

Iz kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika su odbacili tvrdnje o formiranju paravojnih jedinica nazivajući ih opasnim.

 

srbska-cast2

 

(depo.ba)