Uručena najveća priznanja Kantona Sarajevo

HUSEINOVIĆ: ZADALI SMO UDARAC ONIMA KOJI NEGIRAJU GENOCID

-Hvala ljudima, koji su smatrali da na ovaj način treba odati priznanje misiji koju sprovodim sa svojim saradnicima, – rekao je novinar i publicista Avdo Huseinović u četvrtak, 7.maja ove godine, na Svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj u povodu manifestacije „Dan Kantna Sarajevo“, nakon što je primio „Plaketu Kantona Sarajevo“ kao najviše javno priznnje ovog kantona, za izuzetan doprinos u skupljanju i publikovnju dokumentarističke građe vezane za svijetlu borbu bosanskohercegovačkih građana u toku odbrambeno-oslobodlačko rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995.godne. Ovo prvenstveno doživljavam kao priznanje porukama koje su poslali moje knjige i dosadašnji dokumentarni filmovi. Ne smijemo dozvoliti da nam drugi pišu historiju. Agresija i genocid koji smo preživjeli veliki su izazov za sve historičare i istraživače. Mislim da smo im dosadašnjim radom proprtili put kojim treba ići. Zadali smo udarac onima koji negiraju genocid.

blank
Premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i Avdo Huseinović

blank
Avdo Huseinović
blank
Avdo Huseinović sa svojom porodicom i prijateljima
blank
Avdo Huseinović i Mehmet Emin Birpinar

Inače, Avdo Huseinović rođen je 1973. godine u Sarajevu. Autor je knjiga „Dželati naroda mog“ (2009.), „Naser – od Gazimestana do Haga i nazad“ (2013,) i „Stazama bosanskih vitezova“ (2014.). Autor je dokumentarnih filmova:„Vanzemaljci iznad Sarajeva“ (2008.), „Krvavi ples po šeheru“ (2010.), „Daleko je Tuzla“ (2010.), „Bosna ili smrt“(2011.), „A bili su samo djeca“ (2012.), „Dvadeset godina 1.korpusa Armije RBiH“ (2012), „Na Drini krvavi Višegrad“(2014.), „Prijedorska polja smrti“ (2014.), „Logori smrti“ (2014.) i „Herceg Bosna-Zločin i kazna“ (2015.).

blank

Dobitnici najvećih priznanja Kantona Sarajevo sa Sejom Bukvom, predsjednikom Skupštine i Elmedinom Konakovićem, predsjednikom Vlade Kantona Sarajevo

“Plaketa Kantona Sarajevo” posthumno je dodijeljena i nedavno preminulom Safetu Plakalu, kao priznanje za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju Kantona i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti. Safet Plakalo bio je dramski pisac, pozorišni kritičar, teatrolog i osnivač Sarajevskog ratnog teatra. U ime porodice Safeta Plakala ovo priznanje primio je Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra.

blank

blank
Fuad Damadžić
blank
Mehmet Emin Birpinar
blank
Nihad Kreševjaković

Kolektivno priznanje “Plaketa Kantona Sarajevo” dodijeljena je Fondu ovog kantona za izgradnju stanova za članove porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe u periodu od 1992. do 1995. za izuzetan doprinos u stambenom zbrinjavanju boračke populacije na području KS-a. Plaketu je primio Fuad Damadžić, direktor Fonda.

Profesor Mehmet Emin Birpinar iz turskog grada Konye primio je Plaketu “Počasni građanin Kantona Sarajevo” za izuzetne zasluge i doprinos u pružanju pomoći djeci Kantona Sarajevo te unapređenju međunarodne saradnje i razvijanju međunarodnih odnosa na načelima demokratičnosti, solidarnosti i humanosti.

 

(bosnjaci.net)