Dodik od UN-a tražio odbijanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vlada RS-a proslijedila je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Izvještaj o stanju u RS-u, u kojem je iznijeto niz tendencioznih kvalifikacija i zaključaka koji su protiv interesa Bošnjaka i Hrvata, ali i brojnih Srba u ovome entitetu – ukazao je potpredsjednik tog bh. entiteta Ramiz Salkić. U reagiranju povodom 13. izvještaja, koji je Vlada RS-a dostavila Vijeću sigurnosti UN-a i pratećeg pisma koje je Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta uputio Ban Ki-moonu, generalnom sekretaru UN-a, Salkić navodi “da smo, uz taj izvještaj, iz medija saznali i da je predsjednik entiteta Milorad Dodik poslao je pismo u kojem traži od UN-a da odbije Rezoluciju o genocidu u Srebrenici”.

– Bošnjaci u RS-u protive se ovome zahtjevu predsjednika Dodika, jer taj zahtjev ne odražava interese građana tog entiteta. Htijeli smo vjerovati da je s odlaskom Dodika u Potočare otpočeo proces pokajanja i promjene kursa Vlade RS, ali smo iz ovoga pisma shvatili da je jedini razlog bio Dodikov politički interes. Treba ponoviti jasno da su genocid u Srebrenici počinili dijelovi vojske i policije Republike Srpske. Aktuelne vlasti već godinama negiraju genocid i na takav način svome narodu šalju poruku da je dobro što je genocid počinjen. Ključni zločinci su nacionalni heroji u ovome entitetu. Kao takva, vlast u bh. entitetu RS nema kredibilitet niti legitimitet da u ime Bošnjaka traži od UN-a da odbaci rezoluciju o Srebrenici – ukazao je entitetski potpredsjednik u saopćenju.

Tribunal u Haagu jasno je, navodi u saopćenju Salkić, dokazao i presudio da je u Srebrenici počinjen genocid.

– Umjesto da se posljedice i rezultati genocida kazne i uguši svako novo buđenje zločinačke ideje, mi smo kao žrtve stavljeni u poziciju da trebamo dokazivati svoju nevinost – naglašava Salkić.

Vlasti u Banja Luci, kako dodaje, nekažnjeno najavljuju cijepanje Bosne i Hercegovine, a predsjednik Dodik u svome pismu traži odlazak OHR-a, jer je on smetnja da se „dovrši proces potpunog odvajanja i etničkog čišćenja Bošnjaka iz bh. entiteta RS”.

Dodik traži prestanak primjene Poglavlja sedam Povelje UN, koje se primjenjuje u slučaju postojanja prijetnje miru, narušavanja mira ili agresije.

– Najava odcijepljenja RS-a iz BiH je otvorena prijetnja miru koju šalju vlasti iz Banja Luke i Ujedinjeni narodi ove prijetnje miru moraju shvatiti ozbiljno.

Uime Bošnjaka, pozivam Vijeće sigurnosti UN-a da usvoji Rezoluciju o Srebrenici i na ovaj način zaštiti dignitet ove organizacije. Također, dvadeseta godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma prilika je da se analiziraju efekti ovog mirovnog sporazuma i stepen njegovog provođenja.

Bošnjacima i Hrvatima, kao konstitutivnim narodima u bh. entitetu RS uskraćena su osnovna ljudska prava, prava na jezik i obrazovanje, izloženi su diskriminaciji, a politički predstavnici su suočeni s nezapamćenim opstrukcijama u radu. Mi ćemo ovih dana zatražiti od međunarodnih organizacija i vlada prijateljskih zemalja da nam pomognu – najavio je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

 

(Kliker.info)