Prije početka agresije na BiH, počela je likvidacija bošnjačkih intelektualaca

Kovačevića su pronašli lovci na padinama Vlastaka na Majevici.

Na 12. januar 1992. godine klanjana je dženaza bh. intelektualcu Abdulahu Kovačevići iz Čelića, kojeg su srpski obavještajci ubili jer je bošnjačkom stanovništvu pokušao ukazati na zločine koji im se spremaju, piše bh. novinska agencija Patria.

29931.3431518Kovačević se smatra prvom žrtvom srpskog režima na sjeveroistoku Bosne, gdje će samo nekoliko mjeseci kasnije uslijediti jedni od prvih i najvećih zločina tokom posljednje krvave srpske agresije na BiH, koja je počala 1992. godine.

Smatra se da je Kovačević bio jedan od najobrazovanijih Bošnjaka na bijeljinskom kraju, koji je još 1990. godine pokušao Bošnjacima ukazati da se obruč oko njih steže. No, krajem 1991. godine misteriozno je nestao.

Potraga za njim trajala je oko mjeseca. Poslije demonstracija pred općinskom zgradom u Loparama tadašnji predsjednik SDS (Kerović), kasniji četnićki vojvoda, okupljenom narodu ispred općine je poručio:

– Ništa ne brinite, Abdulaha čete dobiti živa ili mrtva. Bošnjaci su znali da je mrtav.

Dvije sedmice poslije, Kovačevića su pronašli lovci na padinama Vlastaka na Majevici. Bio je izbaćen iz helikoptera koji je toga dana kružio iznad Majevice. Očevici opisuju da su po njegovom tijelu bili urezani križevi, tijelo mu je bilo spaljeno vatrom, puno lomova i modrica.

Na dženazi u Vražićima koja je obavljena 12. januara 1992. godine, prisustvovalo je više od deset hiljada Bošnjaka. Njegove ubice nikada nisi pronađene i procesuirane. Nekoliko mjeseci nakon njegove smrti, zločinac Željko Ražnatović Arkan i negove jedinice, u saradnji sa lokalnom policijom i vojskom ubili su i protjerali na hiljade Bošnjaka iz ovog dijela BiH, piše Patria.

 

(istocnabosna.com)