Susret Dodika i Vučića u Beogradu, Vučićeva izjava o preusmjeravanju vodene bujice ‘na drugu stranu’, naredba da Šabac mora biti odbranjen po svaku cijenu i da se primjenjuju ‘ratne mjere’, pucanje nasipa u Bijeljini na četiri mjesta dan nakon toga…

Milorad Dodik žrtvovao je Semberiju da bi Aleksandar Vučić spasio Šabac! Ovu tvrdnju koja se sve češće može pročitati u komentarima na portalima i društvenim mrežama trenutno je nemoguće dokazati, ali je previše povezanih stvari koje navode na to, te se u ovakav razvoj događaja opravdano mora posumnjati.

Susret Dodika i Vučića u Beogradu, Vučićeva izjava o preusmjeravanju vodene bujice ‘na drugu stranu’, naredba da Šabac mora biti odbranjen po svaku cijenu i da se primjenjuju ‘ratne mjere’, pucanje nasipa u Bijeljini na četiri mjesta dan nakon toga…

Krenimo redom. Aleksandar Vučić, premijer Vlade Srbije 16. maja je na vanrednoj sjednici  Štaba za vanredne situacije u (melo)dramatičnom nastupu je kazao da je odbrana Šapca zadatak cijele države i da to znači da se primjenjuju ratne mjere.

Obraćajujći se Ljubiši Dikoviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije, Vučić je kazao:

-To će značiti Dikoviću da primjenjujemo ratne mjere, da vodu puštamo na jednu drugu stranu, a o tome ćemo kasnije nasamo razgovarati… Divkoviću jesmo li se razumjeli? Šabac moramo braniti svim sredstvima! Zadatak cijele države je odbrana Šapca pod svaku cijenu. Padne li Šabac Divkoviću znate što trebate raditi?

Šabac je centar hemijske industrije u Srbiji. Hemijsku kompleks iako više ne radi u nekadašnjem kapacitetu, i dalje je tu. Kakve bi bile posljedice plavljenja hemijskih postrojenja, teško je predvidjeti, te bi to mogao biti jedan od razloga zbog kojeg je odbrana Šapca proglašena prioritetnim nacionalnim interesom Srbije.

Ovo se, dakle, dogodilo 16. maja. Dan kasnije, Milorad Dodik je osvanuo u Beogradu, u Vučićevom kabinetu. Zvanična tema sastanke je poduzimanje “zajedničkih mjera vlasti Republike Srpske i Srbije na saniranju šteta uzrokovanih poplavama”.

Za to vrijeme su sjeveroistočni dijelovi BiH bili pogođeni nezapamćenim poplavama, uključujući i dva velika grada na teritoriji RS, Bijeljinu i Doboj. Vlada RS uporno je odbijala da proglasi vanredno stanje, a niko od visokih zvaničnika RS nije posjetio ova područja.

Tek po povratku iz Beograda Dodik svraća u Bijeljinu. Istog dana, nešto prije 19 sati, bijeljinska BN TV objavljuje dramatičan snimak napravljen iz helikoptera na kojem se vidi da je nasip kojim se Semberija i Bijeljina brane od Save, kod Batkovića pukao na četiri mjesta i to na vrlo kratkom potezu. Vlada RS se ne oglašava.

Je li nasip pukao ‘sam od sebe’ ili je namjerno probijen, je li Semberija ‘duga strana’ na koju se voda treba pustiti, o čemu je Vučić govorio dan ranije, a kasnije o tome pričao nasamo sa šefom vojske? Jesu li to te ‘ratne mjere’ koje je spominjao Vučić? Je li hronologija događaja u ta dva dana samo puka slučajnost ili unaprijed pripremljeni plan?

Ovo su pitanja na koja treba odgovoriti i na koje će stanovnici poplavljenih naselja u Semberiji sasvim sigurno tražiti odgovor. I ne samo oni.

(E. H. / Bportal.ba)