Ron Haviv, američki fotograf, autor je fotografije na kojoj se nalazi Hajrush Ziberi, bijeljinski Albanac kojeg su Arkanovi Tigrovi ubili kada je imao nepunih 24 godine.

Hajrusha je bio rodom iz makedonskog sela Lakarci kod Skoplja, a u Bijeljinu je stigao za poslom.

Živio je u uličici iza Gradskog parka u Bijeljini, a zajedno sa njim ubijena su još dva njegova prijatelja iz Albanije, Abdurahman i Bejtullah.

Tri mjeseca prije nego će ga Arkanovi zločinci ubiti, Hajrush se oženio Hikmetom. Tog jutra, kao i obično krenuo je na posao. Međutim, nikada nije stigao na svoje odredište.

Pronađen je u Savi 4. maja 1992. godine. Sahranjen je kao N. N. osoba. DNK analizom je identifikovan u Visokom, nakon čega su njegovi posmrtni ostaci prebačeni u njegovo rodno selo u Makedoniji 19. septembra 2004. godine gdje je i sahranjen.

Postoje dvije fotografije Hajrusha u trenutku kada ga Arkanovi Tigrovi muče u Bijeljini. Jedna je agencije Associated Press, ona na kojoj ga polijevaju vodom, dok je drugu napravio Ron Haviv.

 

“Sreo sam ga u bijeljinskoj džamiji. Tigrovi su mi ga pokazali, rekli mi da je kosovski Albanac i pokazali mi njegovu ličnu kartu. Nakon što su ubili četiri civila, iz džamije su izveli Hajrusha i vodili ga prema njihovom sjedištu. Arkanovi Tigrovi sa ga gurnuli prema zemlji i tad sam ga fotografisao. Podigao je ruku i gledao u mene tražeći pomoć. Vojnici su u rukama držali nekoliko pištolja tvrdeći da su pripadali Hajrushu i da su ga zbog toga uhapsili”, prisjeća se Haviv za Klix.ba.

Nakon što su ga uveli u kuću gdje je bilo sjedište Arkanovih Tigrova, kosovski Alabanac je uspio izaći kroz prozor.

“Stajao mi je pred nogama. Tigrovi su ga poljevali vodom i govorili kako ga krste. Nakon toga su ga ponovo odveli u kuću”, kaže američki fotograf čije su fotografije etničkog čišćenja iz Bijeljine obišle svijet i korištene u Haškom tribunalu.

 

“Nakon ovoga je došao Arkan koji je tražio film sa mojim fotografijama. Uspio sam sakriti jedan od ranije tog dana, ali mi je uzeo onaj sa Ziberijem ispred njihovog sjedišta. Kad sam se vratio u grad, otišao sam u bolnicu da vidim da li je on tamo. Nije ga bilo. Fotografija i moja nemogućnost da mu pomognem proganjaju me do danas. Saznanje o njemu i njegovoj porodici podsjećaju me na to koliko je rat bio nepotreban. U ovom trenutku moje misli su sa njegovom porodicom kao i svima onima koji su izgubili nekoga u ratu”, kazao je za Klix.ba Ron Haviv, višestruko nagrađivani američki fotoreporter, u svojoj karijeri pokrivao je sve veće svjetske konflikte među kojima je i onaj u Bosni i Hercegovini.

 

(www.klix.ba)