Ovdje želimo naglasiti neke od pojava koje su bitne za Bosnu i koje se planski projiciraju u bosanskohercegovačkoj društvenoj zbilji:

Nedostatak profilirane ideje bosanske državljanske politike. Gotovo tridesetogodišnji kontinuitet etničko-religijske politike mora ozbiljno zabrinuti sve sljedbenike politike bosanskog etatizma i građane kojima je Bosna u srcu. U današnjoj Bosni se agresivno i bezobzirno nameće tribalističko društvo koje negira građanina, pojedinca, slobodnog čovjeka.

Piše : Prof.dr. Senadin Lavić

Pritom, bošnjačka etnopolitika još uvijek demonstrira pogubnu ograničenost auto-orijentalizirajuće ideologije, zatvorenost u geto, faulizam neistomišljenika i nespremnost za odvažne iskorake i vizije bosanske budućnosti. Zato je svedena na re-agiranje koje dolazi uvijek sa zakašnjenjem u odnosu na povijesne procese. Medijski homunculus-i pokrenuli su javno vrijeđanje uglednih građana koji drugačije misle i ne uklapaju se u zamisli etnopolitike provincijalnih vođa i njihovih propagandnih egzekutora, da bi se sakrilo pitanje odgovornosti za stanje u društvu i državnim institucijama. I dalje se, dakle, građanima nudi etnička homogenizacija i etnoteritorijalizacija, a svim propagandnim sredstvima se krivotvori koncept građanskog društva koje se demonizira i o kojem kruži bauk.

Demografska regresija i migracijski val iz Bosne. Mladi ljudi iz BiH iseljavaju u potrazi za boljim uslovima života. Koordinirana etnopolitika SNSD-a i HDZ-a, navodno legitimnih predstavnika naroda, koja je javno obznanjena kao antibosanski SH PAKT, već odavno blokira život u Bosni i koči državu kako bi je predstavili kao nefunkcionalnu. U tom mračnom i destruktivnom djelu počeo je nezaustavljiv proces iseljavanja stanovništva za koji “legitimni predstavnici” ne snose nikakvu odgovornost. Umjesto toga, javnosti se nameću još skaredniji desničarski istupi i pokušaji da se država mirnodopskim sredstvima potpuno uništi. Depopulacija Bosne otvara strašan problem kvaliteta života u budućnosti.

Otvoren napad desničara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i sve vrijednosti bosanskohercegovačkog postojanja. U toku je drska antibosanska politička kampanja pod krinkom “vraćanja nadležnosti” entitetu “rs” kojom se pokušava derogirati državne zakone i porušiti sistem institucija. Kao  povod za osmišljenu i dugo pripremanu “pobunu” iskorišteno je Inzkovo dodavanje amandmana na Krivični zakon BiH. Velikosrpske antibosanske snage su se pobunile što im je “uskraćeno” pravo da vrijeđaju žrtve i negiraju zločin genocida nad Bošnjacima. Ove snage javno  provode plan destrukcije države Bosne i Hercegovine.

Pokušaj da se Sarajevo i Bosna predstave kao prostori bez tolerancije. Antibosanske politike i propaganda podlo u javnosti plasiraju spinove o netolerantnosti pri čemu se priča o toleranciji svodi na svinjetinu, Djeda Mraza, uličnu rasvjetu, profane zloupotrebe vjerovanja i dogovaranje o podjeli države. U tom plitkom scenariju Sarajevo je mračna opasna “kotlina”, a Bosna “tamni vilajet”, tako da se čini da je bilo opravdano rastjerivanje sarajevske “magle” haubicama, topovima, minobacačima i snajperima 1990-ih godina. Specijalni rat protiv Bosne je poprimio neviđene oblike i sadržaje.

Etnofaulizam je postao kulturni model velikosrpske politike u Bosni. Jedan cijeli narod, Bošnjaci, ponovo se svodi na religijsku sadržinu i javno proziva po religijskoj oznaci “muslimani”. Pritom, uz muslimane se planski dodaju pridjevi “radikalni”, “opasni”, “netolerantni”, “agresivni”. To je nastavak stare priče o “Turcima i našima”! Nastavlja se, također, negiranje genocida i otvoreno vrijeđanje žrtava kao dio političkog projekta dehumanizacije bošnjačkog naroda. Pokušava se između narodnih grupa uspostaviti konflikt i mržnja kao da je moguće da cijeli narodi stupaju u konfliktne odnose jedni protiv drugih. Širenje mržnje i konflikta dio je strategije četničke ideologije koja se planski usmjerava protiv Bosne iz Beograda. Građani ne smiju nasjesti na projekte širenja mržnje i nepoštivanja povijesno nastalih identitetnih specifičnosti.

(Izlaganje profesora Lavića na godišnjoj pres-konferenciji Nezavisne asocijacije intelektualaca “Krug 99” )

(kliker.info)