Piše: Jusuf Trbić

U srijedu 27. jula Udruženje antifašista Gračanice priredilo je malu svečanost kojom je obilježen Dan ustanka BiH. Na tribini je gost bio Jusuf Trbić, koji je govorio o fašizmu i antifašizmu danas u našem društvu i predstavio svoju posljednju knjigu „Razaranje Bosne“ koja, pored ostalog, govori i o toj temi.

blank

Šta je fašizam danas i kako ga prepoznati, da li je ova društvena pošast uhvatila korijena u  našem društvu? Po svim parametrima fašizam je tu i očituje se i u politici, ali i svakodnevnom ponašanju u javnosti. Rigidni nacionalizam, politike identiteta, odvajanje od drugih i mržnja prema drugačijima, logika „mi i oni“, autoritarna vladavina i podanička svijest, falsifikovanje istorije i rehabilitovanje zločinaca iz Drugog svjetskog rata, ali i onih iz rata protiv Bosne – to su očigledni primjeri fašističke svijesti kod nas. Ustav BiH je danas jedini ustav u svijetu koji zabranjuje Jevrejima i Romima (ali i drugima) da se kandiduju za državno Predsjedništvo. Etablirana neravnopravnost građana, oživljavanje starih ideologija podjela i mržnje, plemenski nacionalizam, etno-religijska diktatura, programirani haos, korupcija svuda i na svakom mjestu, sve su to manifestacije novog fašizma koji razara Bosnu. Diskriminacija ljudi zbog nepodobnog imena i prezimena, okupljanje u monoetnička stada, lažna istorija, dvije škole pod jednim krovom, spomenici Draži Mihajloviću, sve je to dio naše svakodnevice koja sve više poprima oblike kakvi su davno poraženi u normalnom svijetu.

Možemo li građanskim aktivizmom, pobunom ili izborima spriječiti, bar donekle, cvjetanje ovog svijeća zla u našoj avliji? Na to pitanje moraćemo odgovoriti vrlo brzo, u suprotnom će ova zemlja potonuti u mrak.