Danas je Bijeljinu posjetio ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Jildiz i tom prilikom, nakon susreta sa gradonačelnikom BijeljineMićom Mićićem, obišao tim istanbulskih vatrogasaca koji rade na sanaciji terena u Dvorovima, kao i poplavljeno područje prema Rači.

Ambasador Jildiz je podsjetio da je, pored angažovanja vatrogasnog tima, Turska reagovala odmah po izbijanju prirodne katastrofe i ugroženim područjima dostavila pomoć u vrećama za pijesak, pumpama i generatorima. Za naredne dane, ambasador je najavio posjetu poplavljenim lokalnim zajednicama generalnog direktora Crvenog krsta Turske i guvernera Istanbula, javlja Agencija Anadolija.

Uz riječi zahvalnosti za pomoć, gradonačelnik Mićić je istakao da su stanovnici Semberije veoma zadovoljni profesionalnošću i kvalitetom rada turskih vatrogasaca, a osvrnuo se i na pomoć koja u Bijeljinu dolazi iz svih krajeva BiH, zemalja regiona, Evrope, ali i svijeta:

Nesreća koju smo doživjeli će imati i jednu pozitivnu posljedicu, u situaciji kad je čitav region pogođen katastrofom do sada neviđenih razmjera, ogromna solidarnost je praktično izbrisala granice između ljudi koji su shvatili da samo zajedničkom akcijom mogu da se ozbore protiv sila prirode. Nadam se da će ova atmosfera saradnje ostati i kad se oporavimo od posljedica ovoga što sad proživljavamo i da neće biti potrebe da nas slične okolnosti podsjećaju da je najvažnije biti čovjek”, kazao je Mićić.

 

Radiosarajevo.ba