Ljudi u Bosni i Hercegovini su tokom katastrofalnih poplava i klizišta, koji su pogodili mnoge gradove, pokazali svoje pravo lice i humanost, zaboravivši na nacionalost i politiku i međusobno se pomažući koliko su mogli, kazao je gradonačelnik općine Bijeljina Mićo Mićić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

 

“Narod je pokazao pravo lice i ljudskost tokom poplava, svako je zaboravio na nacionalosti i na politiku. Svako je svakome pomagao. To je jedan veliki iskorak za ove prostore. Ove poplave su pokazale da narodi u BiH mogu sarađivati i pomagati jedni drugima”, rekao je Mićić.

Pomoć iz Federacije BiH

Gradonačelnik BIjeljine je napomenuo i kako su ga nakon poplava odmah zvali brojni načelnici općina i zvaničnici iz Federacije BiH i ponudili pomoć stanovnicima Bijeljine.

“Tokom ovih poplava jasno se pokazalo da se može sarađivati kada hoćemo. Jučer sam razgovarao i sa načelnikom Goražda, i oni su nam poslali pomoć u pumpama, iz Tuzle su nam poslali ljekare u Bijeljinu, razgovarao sam i sa načelnicima iz Sarajeva, eto, i Turska nam pomaže, osjeti se ta solidarnost, zaista”, kazao je Mićić.

Veliku pomoć Bijeljini i Bijeljincima nakon poplava pružile su vatrogasne ekipe iz Istanbula iz Turske, koje su stigle u taj grad sa dvadesetak različitih mašina.

Ekipe iz Istanbula rade 24 sata dnevno

“Njihova pomoć nam zaista mnogo znači. Ti momci iz Istanbula imaju dobro organizovane timove od 71 čovjeka i trenutno rade sa 21 pumpom za ispumpavanje vode. Sve troškove oni snose, mi im samo dopremamo gorivo. Zaista nam trebaju i nevjerovatno je koliko rade, 24 sata su na terenu, i imaju velike moderne pumpe koje u minuti ispumpavaju 10.000 litara vode. Bez njihove pomoći bi bilo mnogo teže da neke stvari saniramo”, istakao je Mićić.

Prema riječima gradonačelnika, dosad je veliki dio Bijeljine očišćen, ali je potrebno poduzeti mjere protiv širenja zaraznih bolesti.

“Još uvijek imamo vode u nekim dijelovima grada, iako Sava opada. Imamo nekoliko sela gdje je situacija malo teža, i važno je napomenuti da nam u ovom momentu prijete zarazne bolesti te je bitno na tom polju poduzeti potrebne mjere. Grad je dobrim dijelom očišćen i radimo na dezinfekciji. Također, 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta je poplavljeno od ukupno 74.000 hektara, koliko imamo. Voda je ušla u oko 5.800 kuća”, rekao je načelnik Bijeljine u razgovoru za AA.

 

Izvor: Anadolija