U Bijeljini je do danas popisano šest kuća koje su potpuno uništene u poplavi, a procenjuje se da na području grada ima 30 razorenih domova u koje se porodice neće moći vratiti, rekao je danas gradonačelnik Mićo Mićić.

 

On je najavio da će u ovakvim slučajevima biti neophodno traženje donatora, a kao jednu od mogućnosti naveo je pomoć UN u obezbeđivanju montažnih kuća.

Mićić kaže da se grad tek bori sa neposrednim posledicama poplave u kojoj je voda ušla u oko 5.800 kuća i poplavila 26.500 hektara zemljišta.

U delu potopljenih sela uz reku Savu voda duboka pola metra preliva preko magistralnog puta i do kuća u ovom delu Semberije se još ne može prići, a područje je proglašeno zonom rizika od pojave zaraznih bolesti.

Intenzivno se radi na prepumpavanju vode u brojnim zaostalim “džepovima” u nižim delovima grada i sve crpne stanice su u pogonu kako bi se snizio nivo podzemnih voda.

Završetak skupljanja uginule stoke iz poplavljenih područja očekuje se danas, nastavlja se odvoz ogromnih količina otpada iz objekata iz kojih se voda povukla, a na terenu su ekipe za dezinfekciju, kao i timovi za popis uništene imovine.

U redovnom obraćanju novinarima nakon zasedanja gradskog Štaba za vanredne situacije, Mićić je pokazao kartu poplavljenih područja Bijeljine na kojoj su označeni uzroci i posledice plavljenja.

Rečica Janja, koja je prva izlila iz korita, potopila je 6.500 hektara zamljišta i 2.000 kuća, a njenim spajanjem sa delom Drine kroz gradski kanal Dašnica poplavljeno je oko 1.000 kuća u gradskom jezgru.

Nabujale rečice Lukavac i Gnjica poplavile su stotinjak kuća i 3.000 hektara zemljišta.Od plavnog talasa reke Drine voda je ušla u oko 1.500 kuća i poplavila 10.000 hektara zemljišta.

Poslednja je iz korita i preko nasipa probila reka Sava u Semberiji, koja je poplavila 7.000 hektara zemljišta i oko 1.150 kuća, a ova voda se najsporije povlači.

Vodostaj Save kod Bijeljine danas je 681 centimetar, redovna odbrana na ovoj reci proglašava se na koti od 650 centrimetara, a najviši dostignuti vodostaj Save pri plavljenju Semberije bio je 954 centimetra.

 

(www.bijeljina.org)