Inspekcije u Bijeljini danas će na terenu provjeriti dojave o nelegalnom podizanju cijena roba i usluga za vrijeme vanredne situacije zbog poplava, najavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

 

On je upozorio da ne smije biti nikakve zloupotrebe ove teške situacije, u kojoj se grad nalazi od početka poplave 15. maja.

“Prema svakodnevnim izvještajima koje razmatramo u Štabu za vanredne situacije u Bijeljini nema puno kriminala i riječ je o pojedinačnim slučajevima, a u gradu nije bilo organizovanih grupa koje pljačkaju kuće”, rekao je Mićić novinarima.

Načelnik gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Milorad Despotović rekao je Srni da do sada apsolutno nije bilo otkrivenih slučajeva nelegalnog podizanja cijena. Prema njegovim riječima, bilo je u gradu raznih glasina i jedna prijava koja se odnosila na nepropisnu težinu hljeba u naselja Janja, a i ova prijava pokazala se kao netačna.

“Rad inspekcije intenziviran je već od početka poplava i naročito nakon odluke Vlade Republike Srpske o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena 19. maja, a radili smo čak i insajderske provjere na nekim mjestima gdje se sumnjalo u mogućnost zloupotrebe”, istakao je Despotović.

On kaže da je danas rad gradskih inspektora pojačan saradnjom sa republičkim inspektorima, a dodatno se kontroliše i roba koja ulazi na zelenu pijacu u Bijeljini, kako bi se spriječila eventualna pojava hrane iz poplavom kontaminiranog područja.

Direktor gradskog preduzeća “Komunalac”, koje gazduje zelenom pijacom, Milorad Stjepanović izjavio je Srni da i njihovi radnici provjeravaju robu koja ulazi na pijacu i da je isključena svaka mogućnost da se hrana zagađena u poplavi pojavi na tezgama.

Prema njegovim riječima, nakon drastičnog pada prometa u danima poplave prodaja na zelenoj gradskoj pijaci ponovo je dostigla obim iz vremena prije nepogode.

Cijene voća i povrća na pijačnim tezgama u Bijeljini danas su uobičajene za ovo doba godine, kilogram jagoda košta jednu marku, a kilogram mladog krompira 0,70 KM.

 

Izvor: panradio