U zaplavljenom području uz rijeku Savu, na području Bijeljine, uklonjen je veći dio uginule stoke, ali je epidemiološka situacija i dalje rizična.

 

Vodostaj rijeke Save i dalje opada, “Dašnički nasip” je stabilan, ali još postoji problem “vodenih džepova” u samom gradu, kao i na području Mjesne zajednice Dvorovi, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Težište aktivnosti jučer je bilo na prikupljanju uginulih životinja u Velinom Selu, Brocu, Batkoviću, Ostojićevu i Balatunu, u kojima je ukupno uklonjeno oko sedam tona uginule stoke. Ova aktivnost u narednom periodu vršiće se po individualnim prijavama.

Također, vršeno je intenzivno prikupljanje i odvoženje kabastog otpada od Bijeljine prema Dvorovima, Trnjacima i Balatunu, i ukupno je uklonjeno oko 380 tona.Ekipe Doma zdravlja Bijeljina u saradnji sa radnicima Instituta za javno zdravstvo iz Banja Luke obavile su dezinfekciju ukupno 367 stambenih objekata u Dvorovima, Balatunu, Gojsovcu, Komitskoj ulici, Dazdarevu, Kojčinovcu i Patkovači.

U saradnji sa zdravstveno sanitarnim inspektorom izvršen je sanitarno-tehnički i higijenski nadzor kolektivnih smještaja u Brocu, Međašima i Sportskoj dvorani kod Gimnazije, u kojima boravi 320 lica.

Tokom dana na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i ulica angažovana je Teritorijalna vatrogasna jedinica prema planu prioriteta.

U ovoj aktivnosti angažovane su ekipe iz Turske koje su radile na ispumpavanju vode u Ulici Ćirila i Metodija i Mjesne zajednice Dvorovi, zatim timovi iz Slovenije i Sarajeva, kao i “Vodovod i kanalizacija” Bijeljina.Izvršen je popis 318 stambenih objekata u koje je ušla voda u mjesnim zajednicama Stara Janja i Modran. Do sada je ukupno popisano 1.647 stambenih objekata u koje ušla voda.

Stanovništvu su potrebne vakcine protiv tetanusa i zmijskog ujeda, sredstva za dezinfekciju, antihipertenzivi, antibiotici, korikosteroidi, analgetici, bronhodilatatori.

Na području Doboja život se polako normalizuje i za sada nema primjećenih epidemija, a rijeka Bosna se povukla u korito. Nastavljaju se radovi na čišćenju stambenih jedinica i objekata i dezinfekciji, kao i odvoz otpada sa ulica i uklanjanje uginulih životinja.

U većem dijelu grada uredno je snabdijevanje električnom energijom i radi se na priključenju ostalih dijelova koji su najugroženiji. Voda iz vodovoda i dalje je za tehničku upotrebu.

Vrši se redovna raspodjela humanitarne pomoći na punktovima Crvenog krsta.

Ekipe “Telekoma Srpske” rade na uspostavljanju telefonskih veza i u dijelu grada je uspostavljena fiksna telefonija. Poseban problem predstavljaju klizišta koja ugrožavaju stambene i pomoćne objekte.

Stanovništvu su potrebni hrana za bebe, pelene, pumpe za ispumpavanje, sanitetske maske i rukavice, sredstva za dezinfekciju, osnovni namještaj i posteljina.

U opštini Šamac povukla se voda iz seoskih mjesnih zajednica, a trenutno su poplavljena gradska naselja Duga, Braće Jugovića, Nemanjića, Jasenik i djelomično Ulica prote Matije Nenadovića. Nivo vode u poplavljenom dijelu grada je od 30 do 100 centimetara. U poplavljenim naseljima nalazi se oko 360 stambenih objekata.

Stanovništvu su neophodni svi vidovi humanitarne pomoći, veći broj timova za dezinfekciju, crpne pumpe, isušivači, sredstva za dezinfekciju.

U Šekovićima veći broj klizišta ugrožava desetak stambenih objekata iz kojih je evakuisano 20 lica, a isti problem pogađa i opštinu Srebrenica u kojoj su djelimično ugrožena četiri domaćinstva i gdje je evidentirano 130 klizišta.

U opštini Donji Žabar voda se sporo povlači i za sada je poplavljeno 46 kuća u naselju Lončari, zaseok Drijen. Poplavljeno je oko 400 hektara poljoprivrednog zemljišta, a još četiri velike farme su pod vodom.

U naselju Lepnica zaplavljena su 23 stambena objekta, u naselju Jenjići poplavljeno je oko 300 kuća, a u kolektivnom smještaju nalazi se 55 lica.

U Modriči je završena dezinfekcija svih objekata i kuća, uklanjanje otpada privodi se kraju, a rijeka Bosna se povukla u korito.

Na području lokalnih zajednica u kojima je ukinuta vanredna situacija stanje se normalizuje i radi se na procjeni nastale štete, odvozu kabastog otpada i smeća, dezinfekciji objekata, ispumpavanju vode, isušivanju, podjeli humanitarne pomoći, sanaciji lokalnih puteva, korita rijeka i klizišta, pranju ulica, pročišćavanju vodovodnih i kanalizacionih sistema i odvozu uginule stoke.

 

Izvor: avaz