Državni sud potvrdio je prvostepenu presudu kojom su petorica bivših pripadnika policije osuđena na ukupno 12 godina zatvora, dok su trojica oslobođena optužbi za zločine protiv civilnog stanovništva u Janji od 1992. do 1994. godine.
Iz Suda BiH je saopćeno da je otpremljena drugostepena presuda kojom su, kao neosnovane, odbijene žalbe Državnog tužilaštva i branilaca Milana Đokića, Branislava Trišića, Zorana Tanasića, Žarka Milanovića i Mladena Krajišnika, te je potvrđena presuda iz juna 2023.
Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Đokić i Trišić osuđeni su na po tri, a Tanasić, Milanović i Krajišnik na po dvije godine.
Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković oslobođeni su svih optužbi.
U saopćenju se navodi da su – za vrijeme oružanog sukoba u BiH, od druge polovine septembra 1992. godine do prve polovine 1994. – Trišić kao operativni radnik bijeljinske Službe nacionalne bezbjednosti, a Tanasić, Milanović i Krajišnik kao policajci, mučili civile bošnjačke nacionalnosti. Đokić je, u svojstvu komandira Staničnog odjeljenja milicije Janja, osuđen za pomaganje u mučenju.
Đokić je proglašen krivim da nije spriječio druge da zlostavljaju civile privedene na ispitivanje o naoružanju. Trišić je osuđen za premlaćivanje tri civila metalnom šipkom i rukama, a Tanasić da je tukao dva civila. Prvostepenom presudom je utvrđeno da su Milanović i Krajišnik udarali po jednog civila.
Mršić, Čobić i Marković su oslobođeni optužbi da su udarali civile, od kojih je jedan kasnije preminuo.
Na ovu presudu nije dozvoljena žalba, javlja Detektor.
(klik.ba)