U petak 12. avgusta završene su još jedne „Ljetne večeri“ u Janji. Ta tradicionalna  kulturna manifestacija održana je  17. put, sa brojnim vrijednim sadržajima. Danima prije nje održavala se još jedna vrijedna manifestacija „Dani dijaspore“, koja je takođe izazvala veliko interesovanje mještana i onih koji su iz inostranstva došli na odmor u zavičaj.

U okviru „Ljetnih večeri“ vidjeli smo na otvaranju manifestacije smotru folklora i sevdaha, nastavljeno je tribinom na kojoj je Emir Suljagić govorio o genocidu u Srebrenici i radu Memorijalnog centra u Potočarima, uz promociju zanimljivih knjiga: „Od Srebrenice do svjetlosti na kraju tunela“ autora Azira Osmanovića i  „Ja, haški svjedok“ Nedžada i Amele Avdić.  Poznati pisac Mehmed Pargan promovisao je vrijednu knjigu putopisa „Prvi put sa kćerkom u Potočare“, održan je „Ženski međureligijski bazar“ na obali Drine, a zatim, isto veče, koncert duhovne muzike povodom obnove Atik i Džedid džamije u Janji.Gosti su bili pjesnik Damir Saračević, prof. dr. Sead Šemsović, Enes Ukić i hot „Gazel“ iz Sarajeva. Zatim je 7. avgusta održano veče ilahija i kasida, sa brojnim gostima, a sljedećeg dana je svečano obilježen Dan mjesne zajednice Janja na obali Drine. Isto veče je promovisana knjiga „Priče iz Hercegovine“ autora Senadina Volodera. Na Medicinskoj tribini gost je bio prof. dr. Adi Rifatbegović, na Naučnoj tribini prof. dr. Muhamed Omerović iz Tuzle, koji je govorio o zaštiti životne sredine, a 11. avgusta je održana promocija knjige Jusufa Trbića „Razaranje Bosne“ uz ponovno predstavljanje kapitalnog djela Asima Osmanbašića „Porijeklo porodica u Janji“. Najzad, „Ljetne večeri“ su završene promocijom knjige Admira Lisice „ Bošnjačka emigracija – izazovi i perspektive“  i koncertom moderne muzike disk džokeja Ninne.

Za Janju je to bio niz vrijednih i zanimljivih događaja kakve nemaju ni mnogo veća mjesta. Nadajmo se da će i sljedeće, osamnaeste po redu, „Ljetne večeri“ donijeti isto toliko kulture i zabave, ako ne i više od toga.