Crvena zvezda će biti jedini klub u historiji fudbala koji je kažnjen zbog ponašanja publike u meču koji nije imao publiku.

Svoje ne damo, tuđe udri! Tako navijači Crvene Zvezde, barem oni zvanični koji su se poput sardina spakovali u VIP lože na stadionu koji nosi časno ime Rajka Mitića i gledali meč između crveno-belih i legendarnog Milana.

Na meti budala našao se zlatan momak koji se mnogo obradovao što će sa svojim klubom biti na čuvenoj „Marakani“ – Zlatan Ibrahimović. Uz sočne psovke koje samo neko ko je tako hrabar da sa pristojne razdaljine i iz mase svojih sapatnika vređa, Zlatanu je poručeno da je „smrdljiv balija“.

Inače, to je onaj isti Balija koji nikada nijednu ružnu reč nije rekao o ljudima i klubu čiji je bio gost, i onaj isti čovek koji je poslao pomoć u poplavljeni Obrenovac svojevremeno. Taj Zlatan je doživeo najodvratnije uvrede i psovke samo zato što je igrač velikog Milana i nije „njihov“, kako je to danas popularno reći.

Zlatan čak nije ni igrao taj meč. Bio je rezerva. Posmatrao je utakmicu poput svakog vaspitanog momka, za razliku od onih koji su ga vređali. Utisak je da ga to nije mnogo ni pogodilo. Šta ima čovek da razmišlja o takvim oblicima života koji ne zavređuju bilo čiju pažnju?

Crvena Zvezda će biti jedini klub u istoriji fudbala koji je kažnjen zbog ponašanja publike u meču koji nije imao publiku.

Zbog aktuelnih mera protiv epidemije koronavirusa utakmice se igraju bez publike širom Evrope. Ali Zvezda ne bi bila Zvezda da u svečane lože nije „nabila“ svakoga koga je smatrala da je to i zavredeo, naročito onih bliskih vlastima.

Među njima su se našli i oni koji su vređali Zlatana. Ćutala je Zvezda o ovom incidentu. Pravila se luda kao što se pravila svaki put do sada. Nije joj smetalo to što su takvog fudbalera izvređali njeni ljudi.

To je ovoj Zvezdi sasvim normalno. Pa šta, ko ga šiša, došao je ovde i raduje se što je Milan dao gol, kako može itd. To su razmišljanja tih ljudi.

Zna Zvezda ko je uputio uvrede

A, onda je usledila informacija koja je stigla iz UEFA da će se protiv Zvezde pokrenuti postupak zbog vređanja Zlatana. I Zvezda se setila šta se desilo na njenom stadionu.

“Crvena zvezda najoštrije osuđuje uvredljive povike Zlatanu Ibrahimoviću tokom sinoćnjeg meča sa Milanom. Кao klub smo učinili sve da organizacija meča bude na nivou dva velika kluba i nećemo dozvoliti da jedan primitivni pojedinac baci mrlju na tradicionalno poznato gostoprimstvo naše zemlje i našeg naroda. Crvena zvezda će u saradnji sa nadležnim organima pronaći pomenutog pojedinca i insistirati da snosi sve posledice takvog ponašanja. Crvena zvezda se najiskrenije izvinjava Zlatanu Ibrahimoviću zbog neprijatnosti koji je doživeo u našoj kući. Naš klub je po starim srpskim običajima oduvek bio dobar domaćin i to je poznato u celoj Evropi i tako će ostati i ubuduće, jer nikada ovakve ispade nećemo tolerisati”, poručili su iz Crvene zvezde.

Ovo deluje kao izvinjenje pod navodnicima, a o oštrini i da ne govorimo. Ni trunke iskrenosti, već spašavanje sopstvene zadnjice i kase.

Lepa neka tradicija da se vređaju fudbaleri sa ovih prostora. Divno gostoprimstvo, nema šta. Ako je tako kao što kaže Zvezda, ako vode računa da se gosti osećaju kao kod kuće i ako je to poštovanje po čuvenju poznato širom Evrope, zašto ta Zvezda nije odmah udaljila tog pojedinca, kako kaže.

Zna Zvezda ko je vređao Zlatana. Evo do dana današnjeg nije otkrila ko je vređao Zlatana, a bilo je svega nekoliko stotina privilegovanih ljudi u tim ložama.

Iako zna ko je to uradio, pravi se luda. Reagovala je tek kada je dobila informaciju od UEFA inače bi i ovu svoju sramotu bacila pod tepih. Sram te bilo Crvena Zvezdo!

Znate li vi ko je Zlatan? Kakva je to ljudska i sportska institucija? E, sada ćete to da platite. I treba. Da je pravde pa da zabrane Zvezdi učešće u međunarodnim takmičenjima na dugi niz godina, dok se uprava i VIP članovi ne nauče da poštuju veličine.

Dokle više da se tolerišu ovakve stvari? Poznajući stvarnost u srpskom fudbalu, ko ga i kako vodi i kako je i koliko povezan sa aktuelnim vlastima, ne treba biti iznenađen zbog ovakvih uvreda.

Pa predsednik Srbije je svojevremeno za pokojnog Đorđa Balaševića rekao da je „jeftina fukara koja peva muslimanskoj deci“. Taj isti predsednik je još nešto ranije rekao da će ubiti 100 Muslimana za jednog Srbina.

A, jedan od njegovih najbližih saradnika i advokat po zanimanju Vladimir Đukanović bio je među tim privilegovanim navijačima koji su pratili meč. Zašto nije ustao i insistirao da se taj nečovek udalji sa stadiona i preda nadležnim organima zbog vređanja i širenja mržnje po nacionalnoj osnovi kao što je propisano Zakonom o diskriminaciji.

Država šuti

Ovo je samo još jedan u nizu dokaza kojima se potvrđuje pravilo da navijači na srpskim stadionima nemaju razumevanje i poštovanje za velike sportiste.

Na tom istom stadionu prilikom reprezentativne utakmice Srbije i Portugala, skandirano je – Mesi, Mesi, a onaj kome je poruka upućena, Ronaldo, odgovorio je golom u srpskoj mreži. Tako to obično biva.

Srpski navijači su veoma osetljivi kada neko na bilo koji način ospori nekog od srpskih sportista, najčešće Đokovića.

I to jeste za pohvalu, mada Đokovića niko nikada nije vređao po nacionalnoj osnovi. Čak je Zlatan igrao i tenis sa njim i međusobno se poštuju do neba.

Osećaju se da su toliko moćni, međutim, da svakog drugog mogu da vređaju do besvesti. Država, naravno, ćuti.

Kako da osudi one koji joj daju krila, koji rade za nju, koji tuku demonstrante, koji organizuju bakljade protiv opozicije, koji grade puteve i uvode struju.

Ostaje nada da će UEFA stvarno da kazni ovakvo ponašanje do takvog nivoa da će konačno svi da shvate da nije problem u Zlatanu ili Ronaldu, već u njima.

Za početak bi bilo idealno da se nadamo da će doći trenutak kada će ceo stadion u Beogradu da ustane i da se pokloni veličinama, kao što je to urađeno u neka davna vremena kada je Maradona lobova Diku Stojanovića.

To je scena koji ni Maradona nikada nije zaboravio. Zlatan, na žalost, neće imati po čemu lepom da pamti svoj boravak u Beogradu.

Nenad Kulačin

Nenad Kulačin je rođen 1970. godine u Beogradu. Novinarsku karijeru počeo je u dnevnom listu Borba, radio kao novinar i urednik u Vestima iz Frankfurta te bio urednik u nedeljniku Standard. Na beogradskoj TV Enter počeo je televizijsku karijeru, dvije godine je bio urednik na televiziji B92, odakle 2009. godine prelazi ne mjesto glavnog i odgovornog urednika RTV Šabac. Trenutno radi u lokalnom šabačkom nedjeljniku Glas Podrinja. Sa Markom Vidojkovićem je koautor emisije Dobar, loš, zao na TV Šabac.