VLADA RS PRIPREMA FALSIFIKOVANJE REZULTATA POPISA NA ŠTETU BOŠNJAKA

 

Vlada RS-a insistiranjem da se iz strukture popisanog stanovništva na principu tzv. rezidentnosti isključi više od 270.000 stanovnika BiH, priprema ustvari falsifikovanje rezultata popisa na štetu bošnjačkog naroda – smatra predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić.

Ocjenjuje da Bošnjake koji su u periodu 1992.-1995. godine uspjeli preživjeti i izbjeći u inozemstvo, vladajuća oligarhija RS-a uz pomoć djelova međunarodne zajednice pokušava proglasiti “nerezidentnim Bošnjacima” i onemogućiti ih da budu sastavni dio zvanične strukture stanovništva BiH.

– Bošnjački pokret ocjenjuje da se ovakvim djelovanjem srpskih predstavnika u suštini radi o nastavku genocidne politike i pokušaju da se manipulacijama u obradi podataka popisa stanovništva procenat Bošnjaka svede ispod 50 posto i tako onemogući presudna pozitivna uloga bošnjačkog naroda u očuvanju i stabilnosti države BiH i njenoj afirmaciji kao buduće članice NATO-a i EU – navodi Tokić u saopćenju za javnost.

Bošnjački pokret zbog toga, dodaje on, traži od svih domaćih i međunarodnih nadležnih institucija da osiguraju dosljednu primjenu Zakona o popisu stanovništva BiH i onemogući da se uvođenjem naknadnih, dodatnih uredbi i uputstava, otvori prostor za falsifikovanje rezultata popisa.

Povodom ovih pitanja, historijski važnih za sudbinu BiH i Bošnjaka, Bošnjački pokret najavljuje da će 23. februara u sjedištu BZK “Preporod” biti organizirana pres-konferencija na kojoj će biti prezentirano više detalja o aktuelnim pitanjima obrade podataka popisnog materijala i pokušajima manipulacija.

 

(bosnjaci.net)