Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” smatra da nasljednici Karadžićeve velikosrpske politike pokušavaju stvoriti dojam da je entitet RS na teritoriji države Bosne i Hercegovine, ustvari, „srpska država“ ili država „srpskog naroda“.

– Svakome je jasno da na taj način oni nastavljaju velikosrpski hegemonizam u Bosni i Hercegovini koji može imati neslućene posljedice po budućnost i sudbine velikog broja bosanskohercegovačkih građana – stoji u saopćenju.

Mišljenja su da je to pokušaj da se napravi slika o entitetu, koji je napravljen genocidom nad Bošnjacima, kao „boljem dijelu Bosne i Hercegovine“, zaboravljajući, u tom ćorsokaku, da taj dio ima početnu „mračnu tajnu“ i konstrukcionu grešku, tj. da je napravljen genocidom i drugim ratnim zločinima nad nesrpskim stanovništvom.

Iz BZK „Preporod“ podsjećaju da je o svemu tome je jasno rečeno 2007. godine u presudi Internacionalnog suda pravde u Haggu, te da je entitet RS na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine rezultat je genocida i drugih vrsta ratnih zločina nad Bošnjacima koje su osmislili i provodili velikosrpski intelektualci, političari i vojnici u cilju ostvarivanja nacionalističke ideje „svi Srbi u jednoj državi“.

– Tvorevine koje nastaju genocidom nikada ne mogu tražiti pravo na priznanje i postojanje. Žrtve to moraju znati i ne smiju pristati na to da se genocidna tvorevina pojavi kao nešto legalno na teritoriji Bosne i Hercegovine. Niko ne može prisiliti jedan narod da prihvati genocidom nametnuti poredak aparthejda – stav je BZK „Preporod“.

Danas je, naglašava BZK „Preporod“, sasvim vidljivo da je dejtonski Anex IV postao kočnica razvitku države Bosne i Hercegovine i da ga se mora ostaviti u prošlosti.

Napominju da dejtonski Ustav stavljen u Anex IV nikada nije prošao legalnu proceduru usvajanja u institucijama države Bosne i Hercegovine tako da ga možemo smatrati nelegalno nametnutim ustavom koji je uzrok destruktivnog i ilegalnog stanja u našoj državi.

Ističu da je život Bošnjaka u entitetu RS ponižavajući i određen je diskriminatorskom politikom nastavljača velikosrpskog hegemonizma tako da bošnjačka djeca u školama i fakultetima ne mogu učiti bosanski jezik niti bilo šta iz bosanske i bošnjačke kulture i povijesti

– Ni jedan moralan čovjek ne može prihvatiti da se zločinima uređuju odnosi u jednom društvu. Zato je, dakle, obilježavanje dana 9. januara, zapravo, podsjećanje bošnjačkog naroda na genocid i druge ratne zločine koje su nad njima izvršili velikosrpski zločinci u ime srpskog naroda. To je za Bošnjake Dan početka genocida nad njima – stoji u saopćenju BZK „Preporod“ koje je potpisao predsjednik prof. dr. Senadin Lavić Sarajevo.

(bportal.ba)