Piše: Dženana Karup-Druško

Koliko god da se strelice upućuju prema političkom Sarajevu, prema SDA i Bošnjacima, činjenica je da u ovom trenutku Milorad Dodik ima veći problem sa opozicijom u RS, odnosno sa SDS-om. Nisam sigurna šta bi Dodik izabrao kada bi mu neko ponudio ili da nastavi da se bori protiv cijelog svijeta ili da pristane na mir ukoliko opozicija, SDS i Mektić prestanu da iznose činjenice protiv njega.

Nisam sigurna da li bi Dodik svoj interes ili kako on kaže “interes srpskog naroda”, istakla je u razgovoru za TV1 direktorica Organizacije tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje Dženana Karup-Druško.

TV1: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je izjavio da će prekinuti komunikaciju sa visokim predstavnikom zbog njegovih izjava o RS i NDH. Kako komentarišete ovaj potez, ali i sve ono što se desilo sa angažovanjem OS BiH 9. januara?

KARUP-DRUŠKO: Ja zaista ne znam kuda ovo vodi. Posljednjih mjeseci svedoci smo krize u BiH koja se vrlo svjesno izaziva, kako bismo svi živjeli u nekom haosu. S druge strane, visoki zvaničnici iz RS zaoštravaju, pa prekidaju odnose sa diplomatama, sa Američkom ambasadom, dolaze u konflikt sa NATO savezom u BiH, a sada i sa Uredom OHR-a.

S jedne strane, da li u RS neko vjeruje da se cijeli svijet u ovom trenutku urotio protiv srpskog naroda? Ako govorimo o OHR-u, NATO savezu i Američkoj ambasadi, možemo govoriti o cijelom svijetu, uz izuzetak Rusije i Moskve. Da li Mladen Ivanić i Milorad Dodik misle da su toliko jaki da se mogu konfrontirati tako ozbiljnim institucijama u BiH? Ne vidim osim krize dalje, u koju uvlače ne samo RS, nego kompletnu BiH, da će se tu išta desiti. Ne može FBiH, pa ni država, napredovati i imati boljitak ni u evropskim integracijama niti bilo gdje drugo dok se ne riješe problemi koje imamo u RS, a koji nam se nameću.

TV1: Ivanić se do sada činio kao umjeren političar. Čemu ovakva promjena? 

KARUP-DRUŠKO: Nisam imala iluzije o Ivaniću. Prije nekoliko godina, kada je Dodik počeo objavljivati kojekakve spiskove neprijatelja RS, na kojima su bili predstavnici opozicije i nevladinih organizacija, Ivanić je jednom novinaru rekao: “Nemojte imati iluzija. Mi možda imamo sukobe unutar RS, međutim, kada se radi o politici na državnom nivou, mi smo svi iz RS jedinstveni”. To što je tada rekao, sada je samo potvrdio. Mi možemo govoriti o kontinuitetu politike, koja s jedne strane ima konstantne sukobe pozicije i opozicije u RS, a s druge strane je odnos sa državom.

U svemu što se dešava, koliko god da se strelice upućuju prema političkom Sarajevu, prema SDA i Bošnjacima, činjenica je da u ovom trenutku Dodik ima veći problem sa opozicijom, odnosno sa SDS-om. Podsjetiću samo na činjenice koje je zadnjih nekoliko mjeseci potegnuo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, te na istrage koje su pokrenute u Tužilaštvu BiH, a sa kojima Bošnjaci nemaju ništa. Nisam sigurna šta bi Dodik izabrao kada bi mu neko ponudio ili da nastavi da se bori protiv cijelog svijeta ili da pristane na mir ukoliko opozicija, SDS i Mektić prestanu da iznose činjenice protiv njega. Nisam sigurna da li bi Dodik svoj interes ili kako on kaže “interes srpskog naroda”.

TV1: Kako zaustaviti dalju zloupotrebu OS BiH, koja je počela Ivanićevom odlukom da ih uvuče u priču o obilježavanju neustavnog dana RS?

KARUP-DRUŠKO: Donedavno smo isticali da je korupcija osnovni problem u BiH. Bojim se da je od korupcije gore nepoštivanje zakona i Ustava. Uvedena je ta praksa i ukoliko ona ne prestane, ne smijem ni predviđati gdje ćemo sve otići. Ovo sa OS BiH bila je posljednja kap koja je prelila čašu. Interesantno je da mediji iz RS i Srbije prenose stavove Beograda, opozicionara, pa čak i Moskve o tome da Milorad Dodik ne bi trebao ispuniti obećanja koja je dao uoči 9. januara, a prema kojima će rušiti Ustavni sud BiH, OS BiH, a vidim da se sprema udar i na OSA-u, ako već nije krenuo.

Svi smo svjesni da situacija nije dobra. Pomalo smo frustrirani jer smo pomalo bespomoćni u svemu tome. To je na prvi pogled. Međutim, nema Dodik toliku snagu da u ovom trenutku može ratovati. Ne radi se tu samo o FBiH, nego i o NATO-u, Američkoj ambasadi, koja je vrlo jasno iznijela stav o svemu ovome, a čini mi se da je ambasadorica 9. januara posjetila Izetbegovića, te na kraju krajeva i o EU, koja je jasno rekla još od referenduma pa do ovog danas, da to ne podržava.

TV1: Kakva je uloga Srbije i zvanične Moskve u svemu?

KARUP-DRUŠKO: Vratila bih se samo malo na pitanje odgovornosti i ko je odgovoran u lancu komandovanja, te šta će se desiti s OS BiH. Nije sve krenulo od Ivanića. Dopis u Ministarstvo odbrane je došao još u novembru iz kabineta Milorada Dodika, koji je decidno naveo da traži upotrebu OS 9. januara za Dan Republike. Jednostavno je to mirovalo u Ministarstvu. Da bi neposredno pred katolički Božić, umjesto da ministrica i savjetnici taj dopis pošalju na odlučivanje i konsultacije ili sa Predsjedništvom ili sa Ustavnim sudom, no ne rade ništa već puštaju u proceduru u OS na odlučivanje pojedincima. Od 25. do 9. se sve dešava. Kada je došao dopis komandantice NATO-a, dopis sa potpisanom saglasnošću već je bio otišao. Neosporno je da je to Jusić potpisao jer je ministrica u tom trenutku na odmoru. Tada nastaje haos. U subotu, 7. januara, došao je do Ante Jeleča dopis da se to zaustavi. Jeleč to nije uradio. U svemu nije bezgrešna tzv. bošnjačka komponenta. Gdje su generali i načelnici, da, ako ništa, postave pitanje je li to protivustavno ili nije. Ukoliko ovo prođe bez posljedica, ako svako može izvesti naoružanu vojsku iz kasarni, onda možemo govoriti o anarhiji.

A povezanost Srbije i Moskve, pa sam dolazak Nikolića u Banjaluku, kao što je bio slučaj i s Koštunicom i Tadićem, vrlo licemjerni. Imamo ove godine i političku igru da se Vučić ne pojavljuje. Cijeli Beograd se smije i svi znaju da je izmislio put. Imamo i tu transferzalu odbrane Banjaluka – Beograd – Moskva. Već dugo analitičari ističu da Moskva na Balkanu pravi probleme zbog Krima. Možda neki skeptici nisu vjerovali, no nakon Crne Gore i pokušaja državnog udara, sve više se to potvrđuje. S jedne strane smo imali svjestan pokušaj od Rusije da se i Crna Gora izvuče iz zagrljaja NATO-a, a kako bi Rusija pokušala realizirati vojni plan B4, koji uključuje Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru, Bugarsku i BiH. Imate na sceni realizaciju toga od ljetos. I predsjednik RS vrlo otvoreno podržava priključivanje ruskom vozu i izvlačenje Balkana iz EU. S druge strane imate Crnu Goru koja je tako mala, ali je jedini balans koji se pojavio i pružio jak otpor Moskvi. Ne mislim da je Putinu cilj izazivanje bilo kakvih sukoba na Balkanu, dok ne vidi kakav će dogovor napraviti sa SAD. Ima Putin puno veće probleme, a poslije će doći Balkan. Koliko god Dodik mislio da može prizivati rat u ovom trenutku, mislim da se neće njega pitati, pogotovo ne kada je u pitanju pravljenje novih granica na Balkanu.

 

(vijesti.ba)