Dodik vs Zukorlić

U Islamskom centru u Malmeu, 4. aprila 2015. godine, organizirana je manifestacija u čast osnivanja i registriranja Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) u Švedskoj. Govornici su u svojim obraćanjima podvukli važnost postojanja i opstojanja BNF, kako u ostalim državama gdje je formirana, tako i u Švedskoj

Muftija Zukorlić se osvrnuo i na prijetnje Milorada Dodika, kojeg je jedan od prethodnh govornika spomenuo, vezano za cijepanje Bosne i Hercegovine: „Odgovorit ću ja Dodiku kad dođem u Bijeljinu, odgovoriću mu tako da više nikada progovoriti neće. Neće on cijepat Bosnu i Hercegovinu, u to budite sigurni. On dobro zna da ima jako mnogo onih koji to neće dozvoliti. Takvih je na hiljade samo ih treba usafiti.“ – kazao je Muftija Zukorlić.

Povodom ove izjave, Milorad Dodik je dan kasnije rekao je da je Muftija „ostrašćeni vjerski fanatik koji pokušava da izgradi svoju političku karijeru“, ali da ne vidi razloga zbog kojih se miješa i u dešavanja u BiH i zašto ga proziva. Reagujući na optužbe da cijepa BiH, Dodik Dodik je naglasio da stoji iza svake svoje izjave u vezi sa BiH: „BiH žele nasilno da izgrade i u toj funkciji su sada vidimo i muftija, i Mladen Ivanić i Mladen Bosić, i drugi. Po njima smo mi opozicija, remetilački faktor i meni je drago zbog toga, jer nismo izdajnici“, rekao je Dodik, te pozvao Zukorlića da dođe u Banjaluku, pa da kaže šta ima.

Svoj govor Dodik je završio obećanjem: „Nikada neću dozvoliti da se smanji uloga Republike Srpske, a poveća BiH. Ne vjerujem u BiH, jer je ona promašeni međunarodni, politički i pravni projekat“.

 

(e-novine.com)