Vijest da je Vijeće ministara jednoglasno usvojilo prijedlog izmjena Zakona o prebivalištu, koji je potom, glasovima većine, prošao i prvu stepenicu u Parlamentu BiH, uzdrmao je javnost u BiH, a posebno dijasporu. Ukoliko zakon prođe kompletnu parlamentarnu proceduru, biće to novi Dodikov trijumf i novi udarac žrtvama velikosrpske agresije. O čemu se radi, najbolje ilustruje tekst na portalu E novine. Nadnaslov je : Prezadovoljni Dodik. A naslov : Trgovina uspjela, Bošnjaka više nema.

Uzbunili su se povratnici u RS, dijaspora, nevladine organizacije, u izjavama su vrlo oštri članovi SDA i Stranke za BiH, a Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je, u ime 350.000 Bošnjaka koji žive u tom dijelu svijeta, poslao dramatično upozorenje parlamentarcima. U pismu, pored ostalog, kažu da „ ovaj zakon predstavlja veleizdaju BiH i prevaru bošnjačkog naroda. Oni koji su glasali odriču se 49 posto teritorije BiH.“ Posebno saopštenje izdala je Koalicija 1. mart, koja je svojim aktivnostima i zatalasala javnost i naljutila Dodika i njegove, jer se bori da se što veći broj protjeranih vrati kući i registruje tamo gdje je živio. A to, naravno, remeti miran Dodikov san i ruši rasističku koncepciju još jedne srpske države, vjerske i jednonacionalne, u kojoj će novi vožd vladati dok je svijeta i vijeka.

Prema prijedlogu novog zakona pogođeni su posebno naši građani u dijaspori, jer je proces njihovog prijavljivanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima tako komplikovan, da će malo ko uspjeti da se prijavi. Cilj zakona je brisanje iz evidencije što većeg broja Bošnjaka koji su prije rata živjeli na prostoru RS, jer lokalne policijske stanice zakonom dobijaju pravo ( to su do sad radile nezakonito) da provjeravaju prijave Bošnjaka kako im se prohtije, i da te prijave poništavaju. Podsjećam da su Osnovni sud u Srebrenici i Okružni sud u Bijeljini svojevremeno obustavili prekršajne postupke te vrste protiv povratnika, jer to nije bilo u skladu sa zakonom. Sad će biti. Izmjenom člana 8, koja uvodi pravni osnov prijave, ignoriše se dosadašnja mogućnost olakšane procedure prijave povratnika, koju je predviđao raniji član 20, a zakon predviđa i reviziju prijave povratnika i građana u inostranstvu. Lako je pogoditi da će tom revizijom uslijediti masovno brisanje povratnika, pa će, kako se predviđa, za čak 800.000 ljudi biti oduzeto biračko pravo, jer srpska policija zakonom dobija pravo da sama odlučuje ko od povratnika živi tu, a ko ne živi. To znači i svojevrsnu suspenziju Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma i ozakonjenje politike etničkog čišćenja koju toliko voli Dodikova vlast.

U saopštenju Koalicije 1. mart kaže se i ovo : „ Ako predložene izmjene budu usvojene u Parlamentu BiH, narod ove zemlje mora da zna da je svaka ruka podignuta za usvajanje ovog zakona, ruka podignuta za pucanj u leđa države Bosne.“

Kako je moguće da bošnjački političari iz SDP-a i SBB-a ne znaju sve ovo? Znaju, ali prisjetimo se političkih igara koje je u posljednje vrijeme vodio Dodik. On je zaprijetio da će iz vladajuće šestorke izbaciti SDP, a uvesti SDA, pa je Lagumdžija navrat-nanos prihvatio sve Dodikove zahtjeve, među njima i izmjene zakona o jedinstvenom matičnom broju, mada su te zahtjeve do juče odlučno odbacivali i on i svi ostali bošnjački političari, jer predstavljaju novu podjelu BiH. Prihvatio je zatim i izmjene Zakona o prebivalištu, potvrđujući time svojevremenu izjavu njegovog ministra Damira Hadžića da je njemu važnija stranka nego partija.

Šta će sljedeće dati Dodiku Lagumdžija i slični njemu u nastavku prodaje Bosne, da bi njihove zadnjice ostale u udobnim foteljama?