Kao što se i očekivalo, zahvaljujući poslanicima SDA i Stranke za BiH, u Domu naroda Parlamenta BiH zaustavljeno je usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju i Zakona o prebivalištu, koji bi, da su usvojeni, bili težak udarac povratnicima i državi BiH. Koliko će to trajati, ne zna se, ali neke stvari su jasnije nego prije, zbog akcija policije RS-a. Ta se policija potrudila da pokaže šta bi radila da su ti zakoni usvojeni. U dva dana uoči rasprave u Domu naroda, policija Dodikovog entiteta podnijela je prekršajne prijave protiv 60 Bošnjaka iz Srebrenice, zbog navodnog fiktivnog prijavljivanja. Policija je svim tim ljudima poništila prijave prebivališta, pa onda podnijela prekršajne prijave, mada, po važećem zakonu, nema pravo na to.

Uostalom, njene dosadašnje prijave te vrste odbacili su i Osnovni sud u Srebrenici i Okružni sud u Bijeljini, kako smo vidjeli prošli put na ovom mjestu. Kako navodi sarajevsko Oslobođenje, među prijavljenima je i Salko Bumbulović, čija je kuća porušena u toku rata i nikada nije obnovljena, jer za to nije bilo donacija,  pa on nema gdje spavati u Srebrenici. On je vratio i zemlju u Srebrenici, redovno je obrađuje i plaća porez. Svi protiv kojih su podnesene prijave imaju imovinu u Srebrenici i svi oni ispunjavaju zakonom predviđene uslove kad je u pitanju prijava prebivališta. Ali, svi oni imaju i jednu veliku grešku – pogrešno ime i prezime. Ja nisam nikad pročitao da je srpska policija na taj način postupila prema nekome ko je Srbin. Toj policiji, dakle, treba samo zakon, pa da legalno nastalja etničko čišćenje, što je do sada radila nelegalno. I takav zakon su, uz ostale stranke šestorke, predložili SDP i SBB, i to po hitnoj proceduri, i na osnovu teksta Vijeća Ministara, što je Sulejman Tihić okarakterisao kao siledžijsko ponašanje. Jer, zakoni usvojeni u hitnoj proceduri ne mogu se više popravljati. To je bila cijena ostanka SDP-a u sastavu šestorke. Da bi zadržali fotelje i privilegije, oni prodaju državu! Prema prijedlogu zakona, otežan je dodatno postupak ponovnog sticanja državljanstva, za osobe koje su to pravo izgubile, pa im se, uz ostalo, nameće obaveza stalnog boravka od najmanje godinu dana. Ali, taj je postupak mnogo lakši za druge građane sa prostora bivše SFRJ. Recimo, za one iz Srbije.

Slično je i sa Zakonom o  jedinstvenom matičnom broju, o čemu smo već pisali. Ustavni sud je naložio samo da se u postojećem zakonu izmijene nazivi gradova, a Dodik i društvo su onda ucijenili partnere u vlasti – pristaće na provođenje odluke Ustavnog suda ( !) ako im se omogući da RS bude jedno registraciono područje. Čelni ljudi SDP-a su tada reagovali, odbijajući takvu mogućnost, jer ona vodi daljoj podjeli države. Ali, fotelja je čudo, pa su se isti oni koji su se do juče tom prijedlogu žestoko protivili, sad pretvorili u zagovarače podjele države.

To je, eto, slika bošnjačkih političara danas. Sa takvim političarima Bošnjacima i Bosni ne trebaju nikakvi neprijatelji, nikakve agresije, nikakvi genocidi, sve oni mogu obaviti sami.