Piše: Jusuf Trbić

U utorak 4. avgusta počinju Ljetne večeri u Janji, po 11. put. U eri sveopšte erozije svih vrijednosti i srozavanja opšte kulture na nivo vašarske zabave i turbo-folka, hvale vrijedno je višegodišnje istrajavanje na konceptu ozbiljnog predstavljanja onoga što čini srž autentičnog stvaralaštva. Svake godine Ljetne večeri već godinama donose promocije knjiga, tribine s aktuelnim i važnim temama, izložbe i renomirane goste, od rahmetli Nedžada Ibrišimovića i Amira Brke, do univerzitetskih profesora od kojih ima šta da se čuje. Za Janju, koja je, kao i druga naša mjesta, utonula u sumrak površnosti, neznanja i nezainteresovanosti, to je itekako važan događaj. Isto tako je važno što se sve odvija u Domu kulture, sve tribine održavaju se u prostorijama biblioteke “Preporoda”, što ovom obnovljenom zdanju daje prijeko potrebnu dimenziju kulture koja ne povlađuje najnižim ukusima i kriterijima.

11012423_819737064791959_4629827674289986433_o

         Opšta kriza je uslovila da su ove godine Ljetne večeri kraće od dosadašnjih, ali opet sa sadržajima koji izazivaju pažnju. Ljetne večeri će, na ljetnoj bini, u dvorištu Doma kulture, otvoriti, po običaju, BKUD “ Mula Alija Sadiković”, sa gostima iz Kalesije, Tešnja i Gornjeg Vakufa, a u srijedu će posjetioci imati priliku da prisustvuju promociji obimne “Foto-monografije Janje” Asima Osmanbašića. U četvrtak je na redu promocija dvije knjige : “Islam i slobodno tržište” Admira Čavalića i Dženana  Smajića,  i aktuelnog izdanja stare “Gramatike bosanskog jezika” iz 1890. godine, čije je štampanje imalo izuzetan značaj za Bosnu, Bošnjake i ponovnu afirmaciju bosanskog jezika.

U petak 7. avgusta na redu je već tradicionalna medicinska tribina na temu “ Savremene bolesti i njihova prevencija”, a predavači su dr Esad Hasifić i dr Edina Godušević. Dan kasnije, u subotu 8. avgusta, biće održana promocija dvije posljednje knjige Jusufa Trbića : “Dnevnik posrtanja” i drugo izdanje romana “Legenda o Bijeloj džamiji”, kao i promocija knjige Uzeira Bukvića “San o ocu”, a uz to će posjetioci moći da vide izuzetan dokumentarni film Halida Rifatbegovića “ Priče iz Hećim-avlije”.

Za nedelju je predviđen koncert ilahija i kasida na ljetnoj bini, i uz učešće gostiju –hora “Azizija” iz Orašja i hora “El-Aziz” iz Kikača.

Oni koji dođu na Ljetne večeri imaće priliku da vide ono što se u mjestima poput Janje vrlo rijetko dešava i što zaslužuje pažnju svakoga ko ima potrebu da se kulturom druži makar jednom godišnje.