Uprkos ultimatumu ‘Pantera’: Održana premijera filma Avde Huseinovića u Janji

Uprkos ultimatumima i traženju zabrane, večeras se u Centru za kulturu u Janji održava premijerno prikazivanje filma pod nazivom “Ubijeni prirodnom smrću” autora Avde Huseinovića, publiciste, istraživača, autora brojnih dokumentarnih filmova, a u produkciji “PodrinjeMedia”.

Događaj je izazvao veliki interes u Semberiji, što potvrđuju i fotografije koje objavljujemo.

blank
Foto: Taner Aličehić/Održana premijera filma Avde Huseinovića u Janji

“Hvala vam što ste večeras s nama ovdje, da premijerno pogledamo film “Ubijeni prirodnom smrću”. Mi smo ovaj film završili prije više od godinu dana. Opće poznata situacija s koronom nas je omela da film prošle godine prikažemo. Nikad nije kasno”, kazao je Huseinović u obraćanju publici u Janji.

blank
„Usporeni genocid“: Premijerno prikazan novi dokumentarni film Avde Huseinovića

Podsjetimo, 5. augusta saopćenjem za javnost oglasili veterani zloglasnih “Pantera”, jedinice kojom je komandovao ubijeni Ljubiša Savić Mauzer, tražeći od “nadležnih organa” zabranu premijere ovog filma.

Pomenuti dokumentarni film ima monstruozno ime, a u samom filmu su monstruozne konstrukcije koje su usmjerene protiv boraca Vojske Republike Srpske u Semberiji i protiv samog Srpskog naroda na ovim prostorima. U filmu se pominje na desetine pa i na stotine ubijenih Bošnjaka sa područja Janje i Bijeljine, pa pitamo producente gdje su grobovi tih navodno ubijenih Bošnjaka, zašto nisu slikali grobove kad su pravili film?“, navodi se u saopćenju jedinice koja je sarađivala i sa jedinicom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arakana.

U razgovoru za portal, Avdo Huseinović je još ranije poručio da neće pristati na ultimatume i zabrane niti Mauzerovih “Pantera”, niti bilo koga.

blank
Pokušaj zabrane / Avdo Huseinović: Nećemo pristati na ultimatume Mauzerovih ‘Pantera’

PodrinjeMedia, televizija koja egzistira u manjem bh. entitetu, a koja je i producent filma, pripremila je sve tehničke preduslove za održavanje premijere u Janji, u utorak 10. avgusta. Ovo je film koji govori o nekažnjivosti velikih zločina nad Bošnjacima i dijelu Albanaca i Roma u Semberiji. “Panteri” u zahtjevu za zabranu premijere navode kako – nije bilo zločina, kako nema grobova, nema presuda…U Bijeljini koja je bila prva na udaru u Bosni 1. aprila 1992. godine, a i u susjednoj Janji, mjestima gdje nije bilo nikakvih ratnih sukoba, ubijeno je puno civila, cijelih porodica, djece, staraca…“, kazao je tada Huseinović.

Dodao je kako je uvjeren da će, kao i mnogo puta ranije, ovim filmom skrenuti pažnju na to da jedan veliki broj ratnih zločinaca danas slobodno hoda.

Grobova ima, ima i živih svjedoka, a, nažalost, mnogim ubijenim grob su bile Drina i Sava, neki su pronađeni u Sremskoj Mitrovici i Šapcu, a mnoge možda nećemo nikada pronaći. Užasno je to da za većinu ubijenih u Bijeljini i Janji lokalne vlasti u potvrdi o smrti navode da su umrli prirodnom smrću, između ostalog i za žrtve Arkanove “Srpske dobrovoljačke garde” koje se vide na slikama čuvenog fotoreportera Rona Haviva i koje su još u prvoj polovini aprila 1992. objavljene na naslovnicama poznatih svjetskih listova“, istakao je tom prilikom Huseinović.

Piše F. V. portal Radiosarajevo.ba