Povodom ponovne pompezne proslave nečega što bijeljinska Boračka organizacija, četnici i njihovi sljedbenici nazivaju “Dan oslobođenja grada”, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Bijeljina-Janja izdaje

 

SAOPŠTENJE

 

Gradska boračka organizacija ponovo je odigrala cirkusku predstavu pod nazivom “Oslobođenje grada”, ponavljajući iste besmislene i providne laži, ne shvatajući da se laganjem, ma kako oni bili uporni u tome, neće promijeniti prošlost i skrojiti neka nova istina. Samozvani “oslobodioci” nisu nikad odgovorili na jednostavna pitanja : od koga su to oni oslobađali grad, kad ni jedan borac, ni na jednoj ni na drugoj strani, nije ni ubijen, ni ranjen, ni zarobljen, i ni jedan od navodnih napadača nije ni viđen, ni snimljen, ni izveden pred sud. Imaju spisak ubijenih, koji je sačinio Krizni štab SDS-a, i na tom spisku su svi civili, koje su arkanovci pobili ili odveli pred svjedocima. I sve se to dešavalo u gradu i opštini gdje je SDS imao apsolutnu vlast, gdje su Bošnjaci davno prije toga istjerani s rukovodećih mjesta i iz opštinskog parlamenta, gdje su sve u svojim rukama držali srpska policija, srpska Teritorijalna odbrana, naoružani srpski narod i JNA, čije su jedinice, povučene iz Slovenije i Hrvatske, zaposjele svaku stopu zemlje u ovom dijelu BiH. Uz to, “oslobađanje” o kojem oni govore, nije trajalo samo tih aprilskih dana, već sve do kraja 1995. godine, uz stotine ubijenih civila, progon 35 hiljada Bošnjaka, hiljade odvedenih u koncentracioni logor i na prinudni rad, uz pljačke, terror, silovanja, rušenje džamija i brisanje čitave prošlosti jednog naroda. Sve to slave nekakvi “oslobodioci”, bez trunke stida i kajanja, rugajući se zdravom razumu, a još više žrtvama etničkog čišćenja, koje su oni sprovodili četiri godine.

Pozivamo ih još jednom, ako u sebi pronađu maker zrno morala, da zajednički pozovemo bijeljinsko Okružno tužilaštvo da pokrene istragu o događajima u aprilu 1992. godine i nakon toga, i da svi, koliko možemo, pomognemo da se konačno utvrdi istina, ma kakva ona bila.

 

                                                                                                                                                                                                                           Jusuf Trbić

                                                                      predsjednik BZK “Preporod”

                                                                                                                                                                                                                            Bijeljina-Janja