Milorad Dodik kao rušitelj i čuvar ustavnog poretka BiH

Piše: Vlado Vurušić

Netko nedavno reče BiH će uskoro biti država umirovljenika i političara. Naime, trenutni šef BiH je čovjek (Milorad Dodik) koji se svim silama trudi dokinuti državu na čijem je čelu, koji se hvali da je neće i ne priznaje. No, sada se ponovno uzburkalo, ali vjerojatno kao priča za jedan dan. Naime, pojavila se nova inicijativa po kojoj najjača bošnjačka stranka SDA, preko svog lidera Bakira Izetbegovića, traži provjeru ustavnosti imena Republike Srpske, jer se tim nazivom (ime nosi već 20 i kusur godina), kako kažu, diskriminiraju ostala dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati.

Ruski mediji, poput vladine novine Rossiskaje gazete, smatraju da se to radi na nagovor SAD-a koji želi “nasilno ugurati BiH u NATO i Srbe predstaviti remetilačkim faktorom” te da Kremlj “vrlo pomno prati situaciju u BiH”. Rossiskaja gazeta u svom tekstu otvoreno kaže kako su se diplomati iz Washingtona i Bruxellesa razletjeli regijom i “peru mozgove” ovdašnjim političarima i nagovaraju ih na NATO i EU, a RS im je baš u tome smetnja jer ne žele biti “marionete u rukama globalnih igrača”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kaže kako je na djelu “puzajući pokušaju revizije Daytona” kako bi se BiH ugurala u NATO vlak, što u Moskvi smatraju ” destabilizacijom ne samo te države, nego i regije”. I ruski ambasador u Sarajevu Pjotr Ivancov, kaže kako je to “jasni pokušaj revizije mirovnog sporazuma, koji podriva stabilnost zemlje”.

Dakle, priča odmah ima i međunarodni odjek u koji su umiješani Rusi, Amerikanci i Europljani, a povezan je (isto pišu Rusi) i s nedavnim zahtjevom Ankare da se preispita Dayton, za kojeg i Rusija jamči. Dakle, u pitanju su euroatlantske integracije BiH, u kojima itekako kaska, (nisu odgovorili na “anketu” iz Bruxellesa, ali i Bijela kuća traži da se BiH izjasni o Nacionalnom godišnjem planu za prijam u NATO, dok Dodik već najavljuje da na to neće pristati).

Dodik se pohvalio na susretu s Vladimirom Putinom u Beogradu da Bošnjaci uvjetuju formiranje vlasti u BiH s približavanjem NATO-u ali da “on neće na to pristati”. Želja za približavanjem BiH toj organizaciji (a za nju su i Bošnjački i Hrvatski predstavnici, pa će Čović morati oko toga dati objašnjenja Dodiku i Ivancovu) ponovno bi mogla izazvati i potaknuti “ratne prijetnje”, priče o destabilizaciji regije i “raspadu zemlje”. A kad je NATO u pitanju Moskva odmah stane na zadnje noge, a sada nakon što je “izgubila” Crnu Goru, a i Makedonija će uskoro tim putem, neće dozvoliti ustupak za BiH, kao zadnjim bastionom na koji Rusi na Balkanu računaju (uz Vučićevu Srbiju), te će iskoristiti Dodika na sve načine da sačuva, kako kažu, “neutralitet” BiH. Konačno, u Moskvi ne skrivaju da im je baš Milorad Dodik, čak više od Aleksandra Vučića, njihov ključni čovjek na Balkanu.

No, Milorad Dodik, koji želi razbiti BiH te ne priznaje odluke ustavnog suda, recimo u slučaju neustavnog Dana državnosti RS 9. siječnja, odmah je ljutito reagirao – Ovo je točka preko koje neću prijeći, to je rušenje ustavnog poretka BiH.(!?) To je način da se RS otjera iz BiH, kaže on jedva dočekavši i ostade živ. Ima li apsurdnije situacije u bizarnom svijetu politike koja vlada u BiH. Sve se može iskoristiti, pa koliko god to bilo u suprotnosti sa svim što je govoreno do tada. Milorad Dodik se sada predstavlja, u suludom ironičnom obratu, kao čuvar ustavnog poretka BiH, mada kaže kako oni u RS-u već “imaju pripremljene zakone da tijekom samo jedne noći uspostavimo kontrolu na granicama Republike Srpske“.

No, Bakir Izetbegović dao mu na volej, a međunarodni predstavnik, kojeg Milorad Dodik također želi maknuti i tvrdi da je nepotreban, Valentin Inzko, kaže kako je prijedlog “kontraproduktivan i neodgovoran”, ali što je u BiH politici produktivno i odgovorno!? Tako da je Bakir Izetbegović, zapravo, povukao svoj prijedlog, (sada će ispasti gubitnik i omogućiti Dodiku da sada izigrava pobjednika) mada je posve jasno da taj prijedlog nije ni predstavljen zato da se stvari oko toga izvedu na čistac, nego samo zato da se uzvrati, da se još jednom, po “enti” put, pokaže prava narav Milorada Dodika, koja je već toliko jasna da je banalna.

Dragan Čović vjerojatno neće uvažiti argumente SAD o diskriminaciji Hrvata u RS-u, jer njemu do njih ionako nije stalo, dok mu Dodik pomaže oko Trećeg entiteta (što je također protivno Daytonu) koji bi obuhvaćao samo dijelove Federacije BiH. Dakle, u BiH ništa novo: bizarnost na apsurd, trivijalnost na banalnost.

 

(kliker.info)