Jubilarna, petnaesta po redu Kurban-bajramska akademija pod nazivom “Sabur duše plemenite” održana je u srijedu 14. septembra u Centru za kulturu u Bijeljini. Elhamdulillah! U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Bijeljina, program akademije izveli su folklorna trupa i Hor “Atik” Mektebskog centra u Bijeljini te gosti iz Medžlisa islamske zajednice Kalesija, Hor “El-Aziz” iz džemata Kikači.

Program akademije otvorila je hafiza iz Janje Fatima Camić koja je proučila Ašere, prigodne ajete iz Kur’ana, a potom su nastupili mališani iz bijeljinskog Mekteba za predškolski uzrast koji su izveli prigodnu pjesmu posvećenu Bajramu. Svečanost je nastavljena nastupom horova i izvođenjem ilahija te čitanjem prijevoda Kur’anskih ajeta i sura.

Publici u sali Centra za kulturu obratio se naš posebni gost iz Turske, Furkan Berk, koji je prenio selame i pročitao pozdravno pismo naše braće iz Udruženja Bosna-Sandžak iz Serdivana u Turskoj. Potom je predsjednik MIZ Bijeljina, Emir Musli, u ime Izvršnog odbora svim prisutnim čestitao Bajram i govorio o aktuelnim projektima našeg Medžlisa.

U završnom dijelu nastupila je folklorna trupa Mektebskog centra izvođenjem spleta bošnjačkih igara, za koje je koreograf bio Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina. Za muzički dio pobrinuo se maestro Smajo Sejdić. Program akademije osmislila je muallima Enisa Okanović, a voditelj programa bio je Mirsad ef. Okanović, imam bijeljinske Sulejmanija džamije. Nakon akademije, druženje omladine nastavljeno je  Mektebskom centru.

“Poštovani učesnici XV bajramske akademije, čestitam vam svima na prelijepoj izvedbi, ali na prvom mjestu, na trudu i vašem zalaganju tokom priprema i organizacije,” prenio je omladini svoju poruku naš glavni imam Samir ef. Camić.

Uz naše goste iz džemata Kikači, MIZ Kalesija, džematlije i imame bijeljinskog i okolnih medžlisa te izaslanika Pravoslavne crkve, svečanoj akademiji prisustvovali su potpredsjednik RS Ramiz Salkić, članica Sabora IZ u BiH i predsjednica Asocijacije žena SDA Senija Bubić, predsjednica bijeljinskog “Merhameta” Azra Medinić, glavni imam MIZ Janja Omer ef. Camić, dogradonačelnik Bijeljine Huso Zečkanović, vijećnik u Vijeću naroda RS Samir Baćevac, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Bijeljina i Janja Jusuf Trbić,  predsjednik UO Udruženja “Povratak” Bijeljina Muhamed Beganović i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja Mustafa Gradaščević.

Medžlis islamske zajednice Bijeljina posebno se zahvaljuje donatorima koji su novčano pomogli organiziranje Akademije te osoblju Centra za kulturu za profesionalnost i ljubaznost.

Iznad svega, zahvala pripada Allahu dž.š. što nas je okupio i ujedinio na putu njegove milosti i zajedništva.

 

(mizbijeljina.ba)