U utorak, 16. aprila 2013. godine, u centralnoj informativnoj emisiji BN Televizije objavljen je prilog u kome se navodi, da je u dvorištu Atik džamije u Janji istaknuta ratna zastava Armije BiH, i to je označeno kao provokacija. Pošto se radi o neistini, molim vas da, u intaresu istine i u skaldu sa novinarskim kodeksom, objavite naš demanti.

 

Neistina je infornacija da je u dvorištu Atik džamije u Janji iataknuta ratna zastava Armije BiH. Novinar je lako mogao provjeriti i ustanoviti da se ne radi o toj zastavi, već o državnoj zastavi, pod kojom je Bosna i Hercegovina priznata kao nezavisna država, pa je ta zastava bila istaknuta na jarbolu ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku, i bila je važeća zastava države sve do usvajanja novih simbola.

Uz tu nedopustivu neinformisanost, za sagovornika ste uzeli predsjednika bijeljinske boračke organizacije, koji je rekao da je to incident i da se time ne treba služiti u međunarodnim odnosima. To je rekao čovjek koji je prije dvije sedmice ponovo organizovao morbidnu proslavu godišnjice odbrane Bijeljine. Masovni zločini arkanovaca, ubijanje civila, žena i djece, što je potvrđeno i spiskom Kriznog štaba, za njega su čin oslobođenja, što je bestidna laž i najveća moguća provokacija za nas, žrtve velikosrpske agresije.

Molimo Vas da ubuduće provjerite činjenice kojima se služite u ovakvim situacijama, i da, u cilju izbjegavanja provokacija, birate sagovornike kad govorite o tako osjetljivim temama.

 

 

 

                                                                                                                      Predsjednik BZK „Preporod” Bijeljina

                                                                                                                      Jusuf Trbić