Izetbegović: Lazar Manojlović ostat će upamćen po hrabrosti i ljudskosti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputi je danas telegram saučešća porodici preminulog Lazara Manojlovića.

– Jučer nas je napustio Lazar Manojlović, čovjek koji je u svom dugom i plodnom životu ostavio neizbrisiv trag. Lazar Manojlović ostat će upamćen po hrabrosti i ljudskosti koje je iskazao u najtežim momentima naše historije – istakao je Izetbegovića.

Naveo je da je Manojlović, kao direktor Osnovne škole „Radojka Lakić“ u rodnoj Bijeljini, 1992. godine odbio dijeliti učenike i nastavnike po nacionalnosti, odbio je rušiti spomenik narodne herojke NOB-a Radojke Lakić u dvorištu škole, te se “svom snagom suprotstavio zlu”.

– Manojlović je u svojoj hrabrosti otišao i korak dalje rizikujući vlastiti život u naporima da oslobodi logoraše iz Batkovića – dodao je Izetbegović.

Uz brojne nagrade i priznanja sa svih strana svijeta, uz materijalnu ostavštinu koju je za života poklonio Muzeju Istočne Bosne u Tuzli, stoji u telegramu saučešća Izetbegovića, Lazar Manojlović ostat će zauvijek u srcima i molitvama svih onih čije živote je sačuvao i svih dobrih ljudi koji takva djela cijene.

– Porodici i prijateljima Lazara Manojlovića izražavam najiskrenije saosjećanje, u nadi da će sjećanje na njegov lik i djelo ostati putokaz i svjetionik budućim generacijama u Bosni i Hercegovini – kaže se u telegramu saučešća Izetbegovića upućeno porodici Manojlovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(vijesti.ba)