Autokratiji u Srbiji potrebna nacionalistička retorika

Svako crtanje granica na Balkanu, narativi o nestanku država, stvaranju novih i slična retorika mora biti shvaćena kao mentalna i politička priprema za rat.

Neće svaka priprema i dovesti do rata, ali je svaki rat počeo retorikom kakvu danas slušamo od Dodika, ali i pojedinih predstavnika režima u Beogradu – ocenjuje za Danas istoričar Milivoj Bešlin u odgovoru na pitanje kako tumači zajednički nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika, u Beogradu, uoči odlaska Vučića u Vašington, 4. septembra, na sastanak sa kosovskim premijerom, prilikom čega se očekuje potpisivanje sveobuhvatnijeg sporazuma o miru i normalizaciji odnosa dve države.

Milivoja Bešlina i Milana Antonijevića, izvršnog direktora Fonda za otvoreno društvo, pitali smo kako su videli motive nastupa Vučića i Dodika, da li to ima veze sa Kosovom i susretom u Vašingtonu, skorašnjim izjavama Ratka Mladića u Hagu, odnosno kako su protumačili nacionalističku retoriku, koja se tom prilikom mogla čuti.

– Ogoljena i u velikoj meri delegitimisana autokratija u Srbiji dvostruko nalaže potrebu pojačavanja nacionalističke retorike i huškačkih aktivnosti. Nacionalizmom se režim čiji je legitimitet ozbiljno osporen na poslednjim izborima, koji to nisu bili, ponovo nameće građanima Srbije kao autentični tumač njihove volje. I podizanjem temperature, nacionalističkim radikalizmom, pretnjama o promenama granica se baca izazov zapadnim zemljama da se ne bave karakterom režima u Srbiji, već da budu zadovoljni što taj režim nije napravio veću štetu u regionu, a mogao bi – ocenjuje za naš list Milivoj Bešlin.

Na taj način je ovakva preteća i huškačka retorika, dodaje on, istovremeno u funkciji nacionalističke homogenizacije iznutra, koja jača koheziju i podiže legitimitet režima koji je uzdrman poslednjim protestima i šalje poruku ka spolja ko je ključar mira i stabilnosti na Balkanu. Sagovornik Danasa naglašava da je to veoma visok i skup ulog.

– I naravno treći motiv je kosovski. Srpska politička elita i dobar deo intelektualne nikada nisu izašli iz primitivne i opasne fascinacije nacionalističkih zamlata, a to je „kartografija“ i crtanje novih granica. Uvek su tzv. srpsko pitanje videli kao teritorijalno i tako smo ulazili u ratnu spiralu. Ni sada, kada je reč o Kosovu, oni dijalog ne vide kao pitanje ljudskih i građanskih prava Srba na Kosovu, ne bave se životima ljudi, već ispituju šanse da se granica između Srbije i Kosova pomakne još koji pedalj ka jugu. Ako je Bosna tu ulog za trgovinu, onda gluplju i opasniju strategiju teško da mogu zamisliti – smatra Bešlin.

Prema rečima sagovornika Danasa, opasna je i porazna ta ekstremistička, nacionalistička, bahata i osiona retorika, to zloslutno huškanje na mržnju koje čujete od najviših predstavnika dva autoritarna režima u Beogradu i Banjaluci. To je, zaključuje on, odsustvo svake odgovornosti za posledice javno izgovorene reči.

– Nastup je u pravo vreme i na pravom mestu, ali ne za prosečnog čitaoca omiljenog mi Danasa. Ne vidim ništa dalekosežno loše u svemu što je rečeno, ušančene pozicije nisu uzdrmane. Dosadan mesec avgust u kome nema mnogo vesti, a nema ni prošlogodišnjeg dijaloga koji smo baš u ovo vreme pravili i punili novine. Sve što je Dodik izjavljivao dođe vam kao bokvica koju stavljate u torbu kada krećete u neki boj. E sad, što je to bokvica za domaću upotrebu i što će vas u svetu čudno gledati kada izvadite neki osušeni list biljke i tvrdite da će vam zalečiti rane, to je već druga tema – kaže za naš list Milan Antonijević.

No, dodaje on, „da ne padnem previše u apstraktna poređenja, poruka koja je poslata na obali Save teško da će u ovom trenutku pomeriti bilo šta u našem domaćem javnom mnjenju i kao i uvek sračunata je da ide niz dlaku istraživanju koje pokazuje da je za većinu Republika Srpska dobra priča za svaki dan, budi nacionalni ponos, daje vetar za zastavu, da se lepše vijori“.

– Neće taj govor pored reke promeniti ništa ni u Vašingtonu i Briselu, ne brinite. Činjenica da je Dodik više u Beogradu nego tamo gde mu je radno mesto govori o tome koliko ozbiljno shvata svoj posao, osim ukoliko nije, kao ja sada, na odmoru. Sve to neplaćeno odsustvo Milorada sa posla me više zabrinjava, jer Bosni i Hercegovini zaista treba podrška i sposoban političar, a to Dodik zasigurno jeste.

Ostaje pitanje za Srbiju da li lider može biti neko ko je sledbenik istraživanja javnog mnjenja, ali taj odgovor možemo i uskoro dobiti – kaže sagovornik Danasa.

Kako ističe, „da se na kraju vratim na bokvicu, verovali ili ne, ona deluje kao antibiotik, a sveže isceđen sok se koristi za lečenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti, što je u ova kovid vremena, priznaćete, izuzetno korisno“.

– Preporučuje se i za lečenje dijareje, zapaljenja sluzokože želuca i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, tako da je zgodno imati je uvek pri ruci – zaključuje Milan Antonijević za Danas.

Izvor: Danas