Piše: Jusuf Trbić

Predstavljati knjigu u izuzetnom ambijentu uglednog Bošnjačkog instituta u Sarajevu –  događaj je sam po sebi. Još ako dođu ljudi iz zavičaja, koji znaju šta su kulturne manifestacije, to dobija posebnu dimenziju. U Sarajevu smo uvijek nailazili na veliku pažnju naših ljudi, pa je tako bilo i ovoga puta.

Razumljivo je interesovanje za istoriju Semberije, jer se o tome nije mnogo pisalo. Knjiga “Čuvari sjećanja” u dva toma, na preko 850 stranica govori o prošlosti koja je umnogome bila zaboravljena, o ljudima koji su obilježili svoje doba, o mnogim stvarima koje su bile i prošle, a da ih je dio sad malo ko zabilježio. Za ljude iz Bijeljine i Janje  to je obimna i detaljna hronika koja na jednom mjestu donosi svojevrsnu geografiju sjećanja, slike davnih dana, likove važnih ljudi, sve ono što je, kako se činilo, otišlo niz rijeku zaborava. Oni koji ne pamte i ne ostave trag o sebi, poznato je, nestaju u dubinama istorije, kao da ih nikada nije bilo. Bijeljinski “Preporod” je, i na ovaj način, potvrdio svoju ulogu rizničara uspomena, čuvara prošlosti i kulturno-istorijske baštine, i to je, čini se, put na kojem valja istrajati, jer druge nam nema.

A kako je bilo na promociji – možete vidjeti na našim fotografijama, koje svjedoče o lijepim trenucima Bijeljine i Janje u Sarajevu.