Ugledni bosanskohercegovački intelektualac, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, akademik Rešid Hafizović gostovao je večeras u programu Televizije Sarajevo.

U vrlo nadahnutom intervjuu govorio je o ramazanu, islamskom vrijednostima, svojem životu i radu, kritizirajući, uz ostalo, pojave u našem društvu.

Osvrćući se na radio-televizijske sadržaje tokom ramazana rekao je da bi volio da u vrijeme iftara na TV kanalima čuje djela Wolfgang Amadeus Mozart umjesto inflacije ilahija upitne muzičke vrijednosti.

„Na početku smo rekli da proćerdamo jednu temu o kojoj se cijelu godinu može govoriti. Jer ramazan toliko toga u sebi sukusira i nosi jedan nepotrošiv sadržaj. Toliko smo sve vulgarizirali i toliko smo se usresredili na potpuno nevažne stvari, pa i u tom muzičkom dijelu. Ako ja smijem to reći kao muzički neobrazovan čovjek, da tako procjenjem i da iskazujem u takvim procentima, preko 90 posto ilahija koje mi slušano na radiju i TV je čisti bofol. To sa muzikom i muzičkom kulturom zaista nema nikakve veze. Od tih prosječnih glaisća, polufalseta gdje vi više niti čujete melodiju, ni sadržaj, ima li ga, gdje vi, umjesto da te posljednje trenutke posta u ugodi provedete, morate zatvoriti kanal“, kazao je akademik Hafizović.

On je upravo zbog toga rekao da bi kao musliman – potpuno svjestan onog što govori – radije slušao Mozarta i njegovu 5. simfoniju, „svaku večer pred sami iftar“.

„Zato to su nebeske note, to je ona univerzalna umjetnost o kojoj govorimo. Vi vidite da to nije čovjek isisao iz prsta. Te note su negdje sa sedmog neba skinute. One vas ne ostavljaju ravnodušnim. One iraju u samo srce vaše intime. Vidite da je to plod istinskog nadahnuća, i to ja zovem istinskom i praovm muzičkom kulturom“, naveo je.

Podsjećajući na stavove određenih alima, Hafizović je podvukao da „musliman mora biti kao kuća, čiji su temelji čvrsto u zemlji, zidovi čvrrsti, a prozori otvoreni na sve četiri strane svijeta, s nevidljivim filterima“.

„Gdje ono što je univerzalna kultura i vrijednost iz svijeta, sa sve četiri strane, kupite i segmentirate u sebe, a ono što je bofol vraćate u svijet, neka se neke drugi hrani time. Mozartova 5. simfonija i ono što je napraivo u sferi muzičke kutlure, nikome, a posebno muslimanu treb da smeta i da se sluša u iftarsko vrijeme“, zaključio je akademik Hafizović.