Najzad se dogodilo i to da neko  bude uhapšen zbog zločina u Bijeljini. Kako su javili mediji, u okolini Rogatice uhapšen je dželat iz logora Batković Gligor Begović, čovjek koga su pominjali svi logoraši. Po zlu čuveni Gligor je  rodom iz Goražda, a činjenica da je bio u Batkoviću govori o tome da su svi logori bili dio jedinstvenog sistema, u kojem je “osoblje” raspoređivano prema potrebama. Uostalom, i bijeljinski Adolf, Goran Jelisić, bio je komandant logora Luka u Brčkom, a prve komandante u Batkoviću postavila je JNA.

…………………………..

Još jedna tragedija  na cesti, zbog neobuzdane vožnje mladih ljudi. U Ulici Galac, na prvoj blagoj krivini kad se ide od gradskog stadiona, u strahovitom direktnom sudaru poginuo je 19-godišnji mladić Aleksandar Ilić. Sve se dogodilo oko 2 sata poslije ponoći, sudarili su se mercedes, kojeg je vozio poginuli, i audi, čiji je vozač bio jedva nešto stariji Aleksandar Vasiljević (21). Kako je utvrđeno, on je bio pod uticajem alkohola.

Mercedes je skoro potpuno uništen u sudaru, a, po ko zna koji put, ostaje pitanje : dokle će mladi ljudi, najčešće djeca imućnih roditelja, divljati na našim cestama?

……………………

Ova nesreća dogodila se u vrijeme kad je bijeljinska policija pojačala kontrole na cestama, upravo zbog velikog broja saobraćajnih nesreća. Na području Centra javne bezbjednosti Bijeljina, u ova četiri mjeseca, dogodile su se  354 saobraćajne nesreće, sa četiri poginula, 26 teže i 86 lakše povrijeđenih. Najčešći uzroci su prevelika brzina i vožnja pod uticajem alkohola.

………………………..

U Dvorovima se odigrala nezapamćena masovna tuča navijača Partizana i Crvene Zvezde, uoči derbija vječitih beogradskih rivala. Autobusi iz Banje Luke, Doboja, Teslića i Brčkog stali su da naprave pauzu, a navijači su, čini se bez nekog vidljivog razloga, nasrnuli jedni na druge.

Divljaštvu fudbalskih navijača, očito, nema kraja.

………………………..

U vrijemem kad je u cijeloj Evropi banjski turizam u usponu, Banja Dvorovi neprestano bilježi gubitke. Kraj prošle godine ona je dočekala s gubitkom većim od 425 hiljada maraka, a ukupan gubitak za tri godine dostigao je cifru od skoro million maraka. Ova firma, koja zapošljava 84 radnika, od toga 76 u stalnom radnom odnosu, i ima ljetne bazene, hotel i banjo, a bazira se na besplatnoj termomineralnoj void koja sama izvire iz zemlje, nikako da stane na svoje noge. Sad je odlučeno da Banja uzme kredit od 150.000 maraka, da bi bio plaćen poreski dug. Čini se da je krajnje vrijeme da bude prodata nekom stranom investitoru, koji zna šta treba da radi, a ako neće niko da je kupi, da bude poklonjena. Samo da konačno krene.

……………………..

Kriza je tolika, da lopovi više ne znaju šta da kradu. U Loparama je na djelu uhvaćen lopov koji je pokušao da pokrade crkvenu prodavnicu, i to usred dana. Uspio  je da uzme samo 50 maraka. Poznato je, inače, da vjerske institucije lako primaju, ali se teško odvajaju od para.

Nije objavljeno je li malerozni lopov bio vjernik, koji je, možda,  na taj način potražio konkretnu pomoć, umjesto obećanja o boljem životu nakon smrti.

………………………

U Bijeljini je pokrenuta škola šaha “Svetozar Gligorić”, u kojoj će najmlađi učiti osnove ove drevne igre. Pokazalo se da je interesovanje veliko, pa se samo za prvih mjesec dana učlanilo 65 mališana, starosti od 5 do 14 godina. Neki od njih već su učestvovali na prvom kadetskom prvenstvu RS-a u šahu, i postigli zapažene rezultate.

……………………….

Nakon  perioda intenzivnih kiša počelo se opet pričati o poplavama. Na sreću, manje je padavina posljednjih dana, pa se rijeke povlače u korita. Na Savi u Sremskoj Rači juče je izmjeren vodostaj od 465 centimetara, što je znatno ispod nivoa od 65o centimetara, kod kojeg se proglašava redovna odbrana od poplava.

Ipak, još ima razloga za oprez, jer je zabilježen visok nivo vode u gornjem toku Drine, odakle nam je u jesen 2010. stigla bujica, koja je poplavila i dijelove Bijeljine. Nadajmo se da se to neće i ovoga puta dogoditi.

………………………

U Bijeljini je uveden “Sistem 48”, koji građanima omogućava da prijave komunalne probleme, a u slučaju prijave, nadležne službe se obavezuju da će problem riješiti u roku od dva dana.

Građani mogu javiti za komunalne probleme na telefon 209-030, ili na portal servisa, a mogu i lično, na šalteru komunalne policije. Za kratko vrijeme zabilježeno je sedam prijava, i sve su riješene.

………………………

U lokalnom derbiju Radnik je minimalnim rezultatom savladao Mladost iz Velike Obarske. Jedini gol je tek u 71. minuti postigao Marko Obradović, a Radnik je sa nova tri boda osigurao mjesto u sredini tabele i najbolji plasman u četiri godine takmičenja u fudbalskoj eliti u BiH.

Ekipa Mladosti, koja igra vrlo dobro u drugom dijelu prvenstva, ima velike šanse da obezbijedi opstanak u društvu najboljih.

U drugom lokalnom derbiju Prve fudbalske lige RS Podrinje iz Janje i Rudar iz Ugljevika igrali su neriješeno 0:0. Ovaj jedan bod neće mnogo značiti Ugljevičanima, koji, najvjerovatnije, sele u niži rang takmičenja, ali je neriješen rezultat udaljio Podrinje od vrha tabele i šansi za šampionsku titulu.

Komentari