U protekloj 2012. godini nastavljene su redovne aktivnosti «Preporoda» u Bijeljini i Janji. Ono što je u najvećoj mjeri obilježilo rad aktivista «Preporoda» svakako je izdavačka djelatnost. U ovoj godini štampane su četiri knjige.

Prva od njih predstavlja, za ovdašnje prilike, pravi izdavački poduhvat. Radi se o knjizi «Semberija kroz vijekove», zborniku radova renomiranih istoričara, mahom univerzitetskih profesora, koji su učestvovali u radu naučnog skupa na temu prošlosti Semberije, sredinom decembra 2011. godine. Skup je, u organizaciji «Preporoda», održan u sali Skupštine opštine, za sve učesnike obezbijeđene su naknade za troškove dolaska i rada, a njihovi radovi uvršeni u obimnu knjigu koja ima neprocjenjivi značaj za izučavanje istorije ovog dijela BiH.

Do formiranja «Preporoda» u Bijeljini ni jedan Bošnjak koji je tu živio nije nikad štampao ni jednu knjigu ( osim dvije manje knjige pjesama Mustafe Grabčanovića), pa je prošlost, pogotovo Bošnjaka, ostala potpuno zaboravljena. Zato izdavačku djelatnost smatramo najznačajnijom u aktivnostima «Preporoda», a mi smo u ovih devet godina, uprkos teškim uslovima, izdali 16 knjiga, od kojih neke govore o istoriji i zločinima u ovom kraju u posljednjem ratu, o čemu, osim nas, nije niko ništa pisao.

Druga knjiga koju smo štampali u 2012. godini bila je knjiga pjesma Jusufa Trbića «Tamni gosti», a nakon toga izašla su iz štampe dva dijela obimne knjige Asima Osmanbašića «Porodice u Janji» koja sadrži rodoslove svih porodica Janje u posljednjih sto godina, što je rijedak poduhvat i za mnogo veća naselja u BiH.

Promocije naših izdanja održali smo u Bijejini, Janji, Tuzli, Srebrenici, Orašju i Sarajevu.

Jedna od važnih aktivnosti «Preporoda» svakako je čuvanje sjećanja na žrtve mnogobrojnih zločina u bijeljinskom kraju u periodu od 1992-95. godine.  Obilježili smo, kao i ranije, godišnjicu masovnih zločina nad bošnjačkim civilima Bijeljine u prvim danima aprila 1992. godine, kao i 1. mart-Dan nezavisnosti BiH, a u saradnji sa Dječijom ambasadom Međaši održali smo komemorativni skup kojim smo obilježili dvadeset godina od strašnog zločina nad 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima je bilo i sedmoro djece.

Održana je i već tradicionalna manifestacija «Ljetne večeri» u Janji, pred velikim brojem posjetilaca. Nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Janje i Gornjeg Vakufa, kao i muzičar Al Dino, vidjeli smo dokumentarni film Halida Rifatbegovića, imali nekoliko promocija knjiga, među kojima je bila i knjiga ratnih sjećanja Huseina Paravlića, a posebno veče je bilo posvećeno tradicionalnoj kuhinji i starim predmetima u domaćinstvu. Predavači su bili dr Midhat Jažić i dr Kadrija Hodžić, a posjetioci su se na kraju počastili  mnogobrojnim tradicionalnim jelima koje su spremile janjanske domaćice. Gost na medicinskoj tribini bio je dr Zijo Rifatbegović, a «Ljetne večeri» je otvorio načelnik opštine Mićo Mićić.

U jesen 2012. godine «Preporod» je organizovao i promocije knjiga «Bosanski identitet i suverenitet» dr Omera Ibrahimagića, romana «Opet ćemo se sresti ispod crvene

jabuke» Isnama Taljića i knjige pjesma «Potraga za sjećanjem» Behije Saračević. Uz Dan opštine, 24. septembar, predsjednik «Preporoda» Jusuf Trbić dobio je opštinsko priznanje – Zlatnu značku, za doprinos u njegovanju kulture i tradicije Bošnjaka.

U saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Bijeljina organizovana je javna tribina o muslimanskim rezolucijama iz 1941. godine, predavač je bio predsjednik «Preporoda» Jusuf Trbić, koji je u decembru mjesecu bio i učesnik međunarodne konferencije o međuetničkom dijalogu, održane u Akademiji nauka RS u Banjoj Luci.

I tokom 2012. godine nastavile su sa radom dvije kancelarije i dvije biblioteke «Preporoda», u Bijeljini i Janji, pri čemu je ova druga zabilježila rekordan broj čitalaca, posebno među djecom i omladinom.