Piše: Saud Grabčanović

Suđenje atentatorima na Milorada Draškovića i njihove kazne

Suđenje za ubistvo ministra policije Kraljevine SHS  je počelo 6. oktobra 1921. godine. Optuženi su bili pripadnici Crvene pravde: Rodoljub Čolaković, Dimitrije Diko Lopandić, Nikola Petrović, Nebojša Marinković i Stevo Ivanović. Alija Alijagić je, kao izvršilac atentata i ubistva, bio osuđen na smrt  vješanjem. Organizatori ubistva Rodoljub Čolaković, Nikola Petrović i Dimitrije Lopandić na po 12 godina zatvora, Stevo Ivanović je kao saučesnik osuđen na dvije godine zatvora, a Nebojša Marinković je bio oslobođen optužbe.

Nakon atentata na Draškovića, tvorca  Obznane, koju je odobrio kralj Aleksandar i kojom su ukinute građanske slobode, a rad Komunističke partije zabranjen, u javnosti je vođena velika kampanja za pomilovanje Alije Alijagića. Njegov advokat, dr Ivo Politeo napisao je brošuru „Politički delikt“, koja je imala veliki odjek. Мnogi intelektualci, među kojim i Miroslav Krleža, politički su se angažovali u obrani Alije Alijagića, ali je on ipak osuđen na smrt vješanjem i pored toga što je Ustav Kraljevine SHS izričito garantovao ukidanje smrtne kazne za političke krivice.

Egzekucija nad Alijom Alijagićem je izvršena vješanjem 8. marta 1922. u Zagrebu, gdje je najprije bio i sahranjen. Alija Alijagić, kao i neki učesnici Sarajevskog atentata, imali su istog egzekutora! Pošto tada u Kraljevini Jugoslaviji nije bilo profi dželata, za Alijagićevo pogubljenje je bio doveden profesionalni dželat iz Beča Alojz Zafrid. Zafrid je prije Alije Alijagića pogubio vješanjem i učesnike Sarajevskog atentata Miška Jovanovića, Veljka Čubrilovića i Danila Ilića u Sarajevu 3. februara 1915. godine. Nakon pogubljenja Alija je najprije bio sahranjen u Zagrebu. Na grobu Alije Alijagića su se okupljali komunisti, pa su tadašnje vlasti 1925. godine tijelo tajno ekshumirale i pod zaštitom mraka ga prenijele u već pripremljen grob u selu Turija kod Bihaća, gdje se i danas nalazi. Povodom godišnjice njegove smrti, skojevci su štampali letke. ( D.Marković, LJ.Ristović : „Pred nepriznatim sudom“, str 66-68, Beograd 1959.)

 

Pred samu egzekuciju Alija je bio uzbuđen pa je  na jednom papiru je napisao kratku pjesmu koju je ostavio jednom od drugova-robijaša.

Evo teksta te Alijine pjesme :

Sunce moje, drago sunce,

Divne li su zrake tvoje

Al’ ujutro kad osvaneš

Biće hladno srce moje…

Milorad Drašković – Biografija

Milorad Drašković  je rođen 10. april 1873. godine, u rudarskom selu Polomu, Kneževina Srbija,  a ubijen je 21. Jula 1921. godine u  Delnicama, Kraljevina SHS. On  je bio političar i ministar u Kraljevini Srbiji i u Kraljevini SHS. Kao ministar policije napisao je Obznanu protiv komunista 1920. godine, nakon čega ga je u atentatu ubio komunistički atentator Alija Alijagić. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1894. godine, poslije čega je postao advokat. Nakon toga odlazi u Švajcarsku i Francusku gdje specijalizira mljekarstvo. Godine 1899.godine, kao član Samostalne radikalne stranke, protjeran je iz Srbije, ali ga 1900. godine država abolira i vraća se da živi u Smederevu, gdje otvara najsavremeniku mljekaru u Srbiji. Godine 1905. postao je ministar narodne privrede i poslanik, a 1908. prodaje mljekaru i prelazi u Beograd, gde postaje direktor Izvozne banke. Godine 1914. postao je ministar građevine i saobraćaja, a tokom povlačenja preko Albanije obavljao je dužnost ministra vojnog. Nakon Prvog svjetskog rata učestvovao je sa kraljem Aleksandrom 1920. godine na pregovorima u Parizu oko pitanja ratne odštete.

Kao ministar unutrašnjih poslova napisao je Obznanu, nakon čega ga je 21. jula 1921. u gradu Delnice u Gorskom kotaru ubio Alija Alijagić. Atentat na Milorada Draškovića bio je povod za donošenje Zakona o zaštiti javne bezbednosti i poretka u državi.

Njegovo tijelo je iz Delnica prebačeno u Beograd. Milorad Drašković je sahranjen 24. jula 1921. godine na Novom groblju u Beogradu, pored Vojvode Mišića, a troškove i grobnicu obezbijedio je grad.

                                                               (Nastaviće se)

Prethodni članakČetnici opet jašu
Naredni članakStubovi mržnje
Saud Grabčanović
Rođen u Bijeljini, 10.09.1952 godine. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a za RTV mehaničara studira u Beogradu do 1973. Poslije Beograda seli se u Vinkovce gdje završava višu mašinsku školu 1983 godine. Rat ga je pomjerio do daleke Njemačke, u gradu Nürnbergu /Augsburgu gdje se stacionira 1993 godine. Radio je u Loewe opta, Metz, Grundig, Telefunken, Philips, Nord Mende, Blaupunkt, Schneider, Sony firmama sve do svoje penzije. Sadašnji status: penzioner ( aktivni još radi elektroniku – profi i piše istoriju - u dokolici)... Najdraži hobi: Istorija( u slobodnom vremenu)