Piše: Jusuf Trbić    

           Ima Bosne, i biće je. Ima Bosne već hiljadu godina i biće je najmanje još toliko. Koliko god da je ubijaju, sakate, napadaju i dijele, koliko god kleveću i šire laži o njoj, koliko god je mrze – ima Bosne, svakoga dana sve više.

Vidjelo se to golim okom na velikoj svečanosti kojom je obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.Sala je bila dupke puna, šibica tu više nije mogla stati, a mnogo ljudi ostalo je u dvorištu Doma kulture, da čuje zvuke naših pjesama. I da se druži. Ozarena lica, radost i pozdravi. Lijepo lčice Bosne, u Janji, na obali Drine.

Bio je i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, koji je već toliko puta bio s nama, da više nije gost, već domaćin. Bili su i gosti –  članovi folklorne sekcije Međunarodnog centra za brigu o djeci iz Zvornika. S njima i djeca iz KUD-a “Mula Alija Sadiković”, u novim nošnjama, da pokažu svima bošnjačku mladost koja našoj domovini garantuje dug život i sretnije dane. Na konkursu za najbolji literarni rad učenika osnovnih škola na temu “ Domovina nije samo riječ”, pobijedila je Amina Junuzović.

U vedroj noći, u centru Janje, pjevalo se i igralo u slavu domovine. Kao i svih ovih godina do sad, bila je to poruka svima : da je ovo Bosna i da nikad nikuda neće otići.

Ko kaže da  Dan nezavisnosti nije obilježen u manjem entitetu?