Piše: Nisad Selimović

Maestro Nihad Hrustanbegović večeras će prvi put izvesti Vivaldijeva “Četiri godišnja doba” u Bijeljini.

Nakon uspješnog premijernog nastupa u Sarajevu, na prvi dan proljeća koje nikako da stigne, i na zatvaranju Sarajevske zime, maestro Nihad Hrustanbegović prvi put će i u svom rodnom gradu Bijeljini izvesti Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”. Koncert je zakazan za večeras u velikoj sali Centra za kulturu Semberija sa početkom u 20 sati, a i ovaj put je odabran sjajan povod. Naime, 6. maj je odlukom UNESCO-a iz 2009. proglašen Svjetskim danom harmonike, tako da bijeljinski koncert slavi i taj značajan datum.

Muzičar svjetskog glasa / FOTO:  Willem van Walderveen - Povratak virtuoza u rodni grad

Rođendan harmonike

– Ove godine instrument harmonika slavi 188. rođendan, a taj datum je preuzet od dana kad je napravljen prvi prototip harmonike 1829. godine. Svjetski dan harmonike se obilježava u mnogim zemljama širom svijeta i predstavlja jedinstvenu globalnu priliku za promociju javne svijesti o harmonici kao instrumentu bez granica koji se proteže kroz sve kulture i muzičke žanrove. Pravila svjetske organizacije za harmoniku Confédération internationale des accordéonistes dozvoljavaju da se koncert povodom Svjetskog dan harmonike održi također nekoliko dana prije ili poslije 6. maja, ističe maestro Hrustanbegović.

Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”, remek-djelo italijanskog kompozitora, maestro Nihad Hrustanbegović je prvi u svijetu izveo u potpunosti na klasičnoj harmonici, a muzički kritičar Ludwig van Mechelen dao je prvi put u Beneluksu jednom albumu izvedenom na klasičnoj harmonici pet zvjezdica nakon izlaska albuma na Valentinovo 2015. godine, napisavši da je “Hrustanbegović postao Vivaldi”.

“Hrustanbegović je Vivaldijevo djelo postavio tako vjerno da je prosto nevjerovatno kako je cijelo orkestarsko djelo uspio pretočiti u solo izvedbu, a da nije naškodio originalu”, napisao je Van Mechelen tada.

Pored velikog broja koncerata i osam objavljenih solo albuma, Hrustanbegović je svirao i sa legendama svjetske pop, jazz i filmske scene:

Grace Jones, Al Di Meola i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadašnja holandska kraljica Beatrix, a Brend Heineken upotrijebio je jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu.

Hrustanbegović je nastupio sedam puta u uglednoj koncertnoj dvorani u Amsterdamu Het Concertgebouw, Sinagogi u Novom Sadu i Katedrali Notre-Dame u francuskom gradu Le Puy en Velay, jednoj od najljepših katedrala svijeta, nacionalnom spomeniku Francuske koji je pod zaštitom UNESCO-a. Pored izuzetne posjećenosti svakog od njegovih koncerata, i kritičari su puni hvale za njegov posvećeni rad. Tako dnevni list Trouw piše da”ono što je Pablo Casals učinio za emancipaciju violončela, Astor Piazzolla za bandoneon, Nihad Hrustanbegović čini za klasičnu harmoniku”.

Muzičar svjetskog glasa / FOTO:  Willem van Walderveen - Povratak virtuoza u rodni grad

Tresla se katedrala

Drugi dnevni list iz Holandije Het Parool, kao i kanadski CBS hvale Hrustanbegovića kao “jednog od najboljih harmonikaša na svijetu”, a francuski La Montagne ističe da je Hrustanbegovićev nastup “performans na najvećem nivou”. Le Progrès ga naziva “čudom”, a L’Eveil znakovito piše nakon koncerta da se “tresla katedrala Naše gospe od vibracija harmonike“.

Nihad Hrustanbegović je rođen u Bijeljini 1973, gdje je završio Osnovnu muzičku školu, zatim Srednju muzičku školu u Tuzli, ArteZ Muzičku akademiju u Kraljevini Holandiji, a zvanje Master of Music stekao je na Messiean akademiji – Erasmus.

– “Četiri godišnja doba” su priča o svima nama, o ljudskom životu od početka do kraja, o prirodi, opis godišnjih doba kroz melodiju, dinamiku, a i Vivaldijev tekst, jer on je prvo pisao poeme, a kasnije to opisao melodijski, kaže Nihad Hrustanbegović, koji je, podsjećamo, prvi u svijetu na harmonici odsvirao ovo Vivaldijevo djelo. Želimo mu sreću na večerašnjem koncertu!

 

(oslobodjenje.ba)