Was machen Sie denn da, Herr Schmidt?

Piše: Prof. dr Senadin Lavić


Dok predsjednica entiteta “rs” potpisuje Ukaz o proglašenju Zakona o nepokretnoj imovini entiteta, visoki predstavnik i njegov Ured u BiH nastavljaju izigravati “posmatrače” nalik “mirovnjacima” koji su tokom agresije na Republiku BiH bilježili broj ubijenih građana opkoljenog  Sarajeva i brojali granate koje su ispaljene s položaja Karadžićevih terorista. Visoki predstavnik ne reagira po svojim ovlastima kao da ga ne interesira pokušaj entiteta da državnu imovinu knjiži kao entitetsko vlasništvo. Kao da ne zna da je Miloševićeva Srbija pokrenula rat protiv Republike BiH da bi joj uništila suverenitet i nezavisnost i da bi zauzela njezinu teritoriju. Zar visoki predstavnik misli da ne znamo da ima ovlasti da reagira. Pa, to mu je posao!

Herr Schmidt je u Bosni gotovo neprimjetan. Njegova šutnja i nedjelovanje otvaraju prostor ekstremistima antibosanstva, opasnim fašistima i omogućavaju rušenje države BiH. Herr Schmidt nije tu da brani suverenitet Bosne, nego neke druge interese i dogme koji ne osiguravaju prosperitet države. Herr Schmidt i drugi predstavnici internacionalne zajednice ne osiguravaju razvijanje BiH u evropsku državu. Oni toleriraju fašističke stavove velikosrpske politike i tvrde da Bosna može funkcionirati po dejtonskom Ustavu i etnopolitičkom autodestruktivizmu. Licemjerno posmatraju segregacijske i diskriminatorne prijedloge reforme Izbornog zakona velikohrvatske politike. Srbija i Hrvatska su se raspojasale kao da nisu presuđene za najoštrija zlodjela protiv Bosne i njezinih građana. One su bile u procesima ili otvorene ii prikrivene agresije na Republiku BiH. Već trideset godina uporno rade na rušenju poretka države Bosne i Hercegovine.

Velikosrpska politika bi otkinula onaj dio Bosne koji je Milošević 1990-ih osvojio s JNA. Danas je entitet “rs” teritorija u Bosni na kojoj Srbija ima totalnu kontrolu (Vučićev režim postavlja temelje hidroelektrane, priprema aerodrom u Trebinju itd.). Danas predstavnici internacionalne zajednice trpe Dodikove uvrede i razgovaraju s njim kao s normalnim sagovornikom. Cijeli projekt građenja Bosne na tri etničke grupe je pokazao svoj totalni promašaj i svi se prave naivni. I svi šute. Diskriminirajući model države kao “forme tri naroda” ne osigurava napredak države. Taj model omogućava da Srbija i Hrvatska preko “etničke konstitutivnosti” i dalje gaje nade da će uspjeti otkinuti dio teritorija Bosne i na njemu  ostvariti svoju vlast. Jasno je da etnički model Bosne odgovara koruptivnim političkim grupacijama i drži ih na vlasti već tri decenije. Za te grupe je posebno važna pljačka državne imovine, jer se tek s njom završava rat ili ispunjava smisao pokretanja rata protiv Republike BiH.

Herr Schmidt mora djelovati i čuvati teritoriju i imovinu države BiH. Nema više ustupaka putinovcu Dodiku i velikosrpskim nacionalistima, fašistima i zločincima. Zemlja i država BiH mora imati svoj Zakon o državnoj imovini. Ne može entitet biti iznad države i biti vlasnik državne imovine. Herr Schmidt mora odmah poništiti novosmišljeni Zakon o nepokretnoj imovini entiteta “rs”.

Podjela Bosne na entitete je epohalni politički promašaj internacionalne zajednice i domaće politike, koji je narušio povijesno naslijeđe Bosne i njezin unutarnji raspored koji je bio oblikovan prema regijama koje proizlaze iz bosanskog srednjovjekovlja i funnkcioniraju do 20. stoljeća. Sada je potpuno jasno zašto velikosrpska politika negira genocid nad Bošnjacima koji je počinjen u ime stvaranja homogene srpske teritorije u Bosni. Miloševićev režim je znao da mora napraviti genocid u Bosni da bi napravio “srpske oblasti” u Podrinju, Hercegovini, Krajini, Semberiji. Državna imovina BiH ne može biti vlasništvo nikakvih entiteta ili susjednih država!

Evidentno je da u okviru internacionalnog poretka djeluju konzervativne desničarske snage koje su od kraja 20. stoljeća počele interpretirati povijest i ljudske interakcije kao “konflikt između civilizacija”. U toku je novo i neizvjesno preslagivanje svjetskog poretka i odnosa u njemu! Kakve će posljedice po Bosnu ostaviti “sudar” civilizacija, a ustvari kapitala i kapitalističkih oligarhija koje se bore za interese i velike profite? Da li je neko obećao Srbiji da će dobiti teritoriju Bosne na kojoj je napravila stravične zločine 1990-ih?

Jasno je da Dodik i Čović imaju podršku u širem kontekstu evropske desnice i ništa ne rade slučajno. Evropska unija je nemoćna u vezi s njihovom saradnjom sa Putinovim režimom! Nešto slično kao 1990-ih kada je Milošević rušio SFRJ – jednima je to odgovaralo a drugi su platili veliku cijenu za to. Naravno, ni krivi ni dužni!

Pa, šta radite Herr Schmidt u Bosni? U ime koga i za čiji interes? Gdje je bosanski interes?

Und fangen Sie um Gottes willen an, Ihren Job zu machen. (Počnite, zaboga, raditi Vaš posao.)

(nap.ba)