Piše: Jusuf Trbić

U Zvorniku se svake godine održava jedinstvena kulturna manifestacija Bošnjaka koji žive u RS-u : “Dani Hasana Kaimije”. Pored brojnih tribina, predavanja, primocija knjiga i vjerskih manifestacija, dodjeljuju se i posebna priznanja – za životno djelo, i za najbolje književno ostvarenje u prethodnoj godini.

Na ovogodišnjim, dvanaestim po redu, “Danima Hasana Kaimije,” nagradu za životno djelo posthumno je dobio Mehmed ef. Hafizović, nekadašnji šejh nakšibendijskog reda, imam i komandant jedinice “Hasan Kaimija”, koja je djelovala u sastavu Prve muslimanske brigade. Bio je izuzetno cijenjen i poštovan, poginuo je u borbi za odbranu Bosne. Nagradu za najbolju knjigu dobio je Semedin Kadić za roman “Paučina”. Dodijeljene su i nagrade za najbolja literarna ostvarenja učenicima osnovnih i srednjih škola.

Hasan Kaimija je bio poznat i omiljen čovjek svog vremena. Živio je u drugoj polovini sedamnaestog vijeka i bio izuzetno obrazovan, a dugo vremena je bio šejh Silahdar Mustafa- pašine džamije u Sarajevu.  Pripadao je halvetijskom i kadrijskom tarikatu, iza sebe je ostavio dva potpuna pjesnička divana, a pisao je u duhu tesavufskog pjesništva, sufijske poezije koja je vijekovima bila najvažnija tekovina poetskog stvaralaštva u muslimanskom svijetu. Umro je u Zvorniku, a zahvalni narod podigao mu je turbe. Na spomen- ploči piše : “ U ovom turbetu je, o moj Bože, najveći prvak derviša, ugledni Kaimija, u svijetu poznati, on je bio Kristal u kristalu, svjetlo svjetiljke što baca zrake, kao da veli : “ Ja sam vidik bez granica.”

I ove godine su se neki dijelovi ove manifestacije odvijali u Zvorniku, Sapni i Tuzli, a zaključno pjesničko veče održano je pod zidinama tvrđave na Kula gradu iznad Zvornika, na mjestu odakle se pruža nezaboravan pogled na Drinu i okolna mjesta. U čarobnom ambijentu starog grada svoje stihove su govorili : Nijaz Alispahić (Tuzla), Osman Baymak (Prizren, Kosovo), Mehmed Đedović (Kalesija), Hadžem Hajdarević (Sarajevo), Mehmed Pargan (Tuzla), Nadija Rebronja ( Novi Pazar, Srbija), Goran Simić (Sarajevo),  Mile Stojić (Sarajevo), Jusuf Trbić (Bijeljina) i Metin Turan (Istanbul, Turska).