U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod iz Bijeljine večeras su u plavoj sali tuzlanskog BKC-a promovisane knjige bijeljinskog novinara i publiciste Jusufa Trbića.

Riječ je o novom ostvarenju, knjizi kolumni “Dnevnik posrtanja” i drugom izdanju romana “Legenda o Bijeloj džamiji”.

“Knjiga kolumni ‘Dnevnik posrtanja’ je odraz autorove tuge, muke i bijesa, ali i ujedno i njegova težnja da spasi Bošnjake od nestanka i zaborava u Bijeljini. Ovom knjigom Jusuf Trbić ne dozvoljava da vrijeme zaborava prekrije srpske zločine u Bijeljini. Na kraju ću reći kako je valjalo smoći snage i volje da se živeći u Bijeljini napiše jedna ovakva knjiga”, kazao je Halid Rifatbegović, dugogodišnji bijeljinski novinar.

O knjizi “Dnevnik posrtanja” govorio je i Uzeir Bukvić, novinar i publicista, koji je konstatovao kako u pomenutoj knjizi nema mržnje iako ona govori o teškim vremenima i zabludama.

O drugom izdanju knjige “Legenda o Bijeloj džamiji” govorio je profesor Zijad Selimović, koji je podsjetio kako roman govori o Atik džamiji, koja je zadužbina Sulejmana Veličanstvenog.

Jusuf Trbić je istakao kako je u prošlosti bilo jako malo zapisa o Bijeljini i bijeljinskim Bošnjacima te su zbog te činjenice Bošnjaci počeli zaboravljati sami sebi.

“Moramo zapisivati događaje i historijske činjenice. Ako to ne budemo radili za 50 ili 100 godina niko više neće znati da smo nekada rođeni i živjeli u Bijeljini”, rekao je Jusuf Trbić, koji je najavio kako radi na knjizi u kojoj će biti pomenute sve znamenite ličnosti Bijeljine i okoline.

(klix.ba)