Ni traga od vjere

119

Reis Kavazović: Krst iznad Sarajeva nije vjerski, već simbol provokacije i netrpeljivosti

Na upit više medijskih kuća da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prokomentira postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, odakle je skoro četiri godine terorizirano stanovništvo Sarajeva, ubijen i ranjen veliki broj njegovih građana, Kabinet reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže: da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne smatra da je krst iznad Sarajeva, postavljen tokom prethodne noći, vjerski simbol i obilježje.

“To je politički simbol provokacije i netrpeljivosti. Na ovaj način se unosi nemir i nepovjerenje među ljude i narode u Bosni i Hercegovini i posipa so po još uvijek ne zacijeljenim ratnim ranama mnogih ljudi”, kaže se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme, prenosi Mina.

Podsjetimo, jutros je na Zlatištu iznad Sarajeva osvanuo krst za koji u RS-u kažu da je podignut “u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba”.

Komisija za državnu imovinu BiH nije odobrila podizanje ovog spomenika jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio da se preisipita odluka od 19. novembra 2012. godine, kada je odlučeno da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodijeli lokalnim vlastima u RS-u.

 

(Bportal.ba)