Pjevaj, Mile, samo pjevaj

3

Piše: Gordana Katana

Ni riječ Dodik nije prozborio ni o Drvaru. Koji također gori. Onom Drvaru i Drvarčanima koji su mu prije samo desetak dana ojkaču u čast spjevali.

Šta radi Milorad Dodik posljednjih dana? Pjeva. Voli predsjednik bh. entiteta Republika Srpska uhvatit se mikrofona. Pa obilazi stoga narodne zborove, sjela i veselja. Okićen vezenim peškirima paradira na otvaranjima seoskih ambulanti… Voli Milorad Dodik i da mu se pjeva. Otud je toliko hvale i izrekao na “tradicionalni festival ojkače u Drvaru”. Drvarčani će vam reći da ojkača i taj grad nikada nisu išli ruku pod ruku, ali kao da je to važno eresovskom predsjedniku kad mu se u čast zapjeva “Republiku Srpsku od kada postade najbolje od sviju braniš, Milorade. Svi gradovi i sva sela, tu se vide tvoja djela”.

A kad ne pjeva, onda prijeti novim referendumom. Onom o ulasku BiH u NATO alijansu. To što referendum o pitanjima koje su u nadležnosti države održan u jednom njenom dijelu ne bi imao nikakvu pravnu snagu, nije za Dodika bitno. Kao što nije bitno ni što je Narodna skupština RS-a donijela odluku kojom je utvrdila opredjeljenje ovog bh. entiteta za članstvo u NATO. Nije bitno jer je SNSD, stranka na čijem je čelu Milorad Dodik, i sateliti s kojima dijeli vlast odavno parlament, najviše zakonodavno tijelo, obezvrijedila do krajnjih granica pa sada drže da njime mogu, kao što to i čine, manipulirati kako im se hoće. Malo je vjerovatno da u priči o odluci Ustavnog suda BiH o knjiženju perspektivne vojne imovine na Velikom Žepu na BiH predsjednik RS-a ne zna da knjiženje imovine ni na koji način ne znači umanjenje teritorije RS-a. Ali ta tvrdnja u ušima neukog naroda zvuči dobro. Pa što onda time ne manipulirati. Jer narod, k’o narod. Lako guta svaku glupost zavijenu u malo nacionalnog celofana. To što se iza sve dreke zapravo krije pokušaj da se sklopi još jedan ugovor na štetu tog naroda u kojem bi se prodajom Velikog Žepa za minornu sumicu Telekomu Srbije okoristila ta kompanija i vrhuška vlasti RS-a, e to se prešućuje. Teško je pobrojati šta je sve o ovoj temi Dodik izrekao posljednjih petnaestak dana, no svakako treba izdvojiti i onu da je “tamo neke 2009. i Rusija htjela da uđe u NATO”. Ali sada su druga vremena, pa kad neće u NATO Vladimir Putin, kako bi mogao Dodik.

Bavi se on i odbranom onog što je teško odbraniti. Kao što je bahatost ministara u Vladi RS-a koji, dok mjesecima veliki broj korisnika budžeta čeka na naknade koje im po zakonu pripadaju, dok se zatvaraju osnovne škole, sebi kupuje automobile čija cijena prelazi sto hiljada maraka. Onima koji su svoj glas protiv toga digli, poručuje da su bezidejni. Pa kao protutežu luksuznim vozilima nudi “zakonsku obavezu da svaki ministar deset posto vrijednosti novog vozila uplati u fond solidarnosti za liječenje teško oboljele djece”. Samo što ministri taj novac neće vaditi iz svog, već džepa građana, ali kao da je to po Dodiku važno.

Od toliko “velikih” briga, tako ne stiže da se bavi istinskim problemima naroda u koji se kune. A Hercegovina i dalje gori. Vatra guta obradivo zemljište, pašnjake, šumu. Ono malo vatrogasaca s mizernom opremom i narod nadljudskim naporima brane kuće, jer ostalo odbraniti ne mogu. I više ne vape ni za vatrogasnim vozilima, ni helikopterima, već za običnim čizmama. Ni riječ o njima nije Dodik prozborio. Kao da se požari dešavaju u tamo nekoj dalekoj i mrskoj mu zemlji s kojom entitetski vožd niti ima niti želi imati bilo kakve veze.

Ni riječ Dodik nije prozborio ni o Drvaru. Koji također gori. Onom Drvaru i Drvarčanima koji su mu prije samo desetak dana ojkaču u čast spjevali. Pričao je Dodik tog dana o ugroženosti Srba u toj opštini, optuživao za to vlast na državnom nivou. Zaboravljajući da uz zdušnu podršku HDZ-a, stranke svog najvećeg političkog prijatelja u BiH Dragana Čovića, neprikosnoveno drži već godinama vlast u Drvaru.

Ali zato Dodik pjeva. I neka pjeva, jer može mu se. Uz narod kratke pameti koji mu pjesme sriče i koji iz nijedne katastrofe tokom koje se vlast koju predvodi obrukala i iznevjerila ga do krajnjih granica nije izvukao pouku. I bojat se da zadugo i neće.

 

(oslobodjenje.ba)