Pljačka u Bobar banci

93

Pljačka desetljeća: 300 milijuna KM Bobar banke završilo na računima u Rusiji i Švicarskoj!

Više od 300 milijuna KM Bobar banke završilo je na računima švicarske Falcone Private banke i ruske Euroaksis banke, kojima raspolažu lica iz Bosne i Hercegovine, otkrili su istražioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine i SIPE koji rade na rasvjetljavanju pljačke Bobar banke, piše novinska agencija Patria.

Nakon što je privremena Uprava Bobar banke objavila da ova banka zbog prezaduženosti nije više likvidna, banci je 23. prosinca 2014. godine oduzeta dozvola za rad i ta banka je od tada u procesu likvidacije.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, podnijela je 28. srpnja 2015. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su umiješane u zloupotrebe u Bobar banci u vrijednosti od blizu 10 milijuna KM.
Ujedno, radi se o prvoj optužnici za zloupotrebe u Bobar banci, a optužnice protiv drugih lica tek treba da uslijede.

Mediji su ranije otkrili da iza kompletne pljačke novca Bobar banke stoji najviši politički vrh Republike Srpske, na čelu sa predsjednikim Miloradom Dodikom, koji bi se – ode li s vlasti – mogao vrlo brzo naći na optuženičkoj klupi!

Falcone Private bank je švajcarska privatna banka koja se bavi upravljanjem imovine privatnih klijenata i bogatih porodica. Sjedište banke je u Cirihu. Njena predstavništva raspoređena su u Dubaiju, Abu Dabiju, Ženevi, Londonu…

Euroaksis banka je ruska banka u mješovitom vlasništvu, gdje većinski vlasnici dolaze iz Srbije. Ranije je Srbija kod ove banke deponirala dio deviznih rezervi, ali su rezerve Srbije povučene kada su počele izbijati afere u ovoj banci.

Shema pljačke novca Bobar banke

Bobar banka formirala je devizne depozite kod nekoliko stranih banaka – Srbija, Slovenija, Crna Gora ali i bankama u nekoliko drugih država. Nakon toga, više kompanija iz Bosne i Hercegovine, točnije iz Republike Srpske, kod istih banaka su podigle milijunske kredite, a kao kolateral za povrat kredita služili su pomenuti depoziti Bobar banke.

Novac od kredita koje su bh. kompanije dobile od tih banaka, automatski su prebacivali na račune Falcone Private banke u Švicarskoj i Euroaksis banke u Rusiji. Nakon što bi bh. kompanije izvukle novac od stranih banaka, prestale bi vraćati kredite, a banke su svoja potraživanja namirile iz depozita Bobar banke.

Istragom Tužilaštva i SIPE obuhvaćene su kompanije: Elvaco iz Bijeljine, Holding Drinatrans iz Zvornika, Univerzal iz Bijeljine, Progres iz Bijeljine, Grafokomerc iz Trebinja, Atlas banka iz Podgorice, Taubinger Elektrik iz Foče, Sempet Mont iz Zvornika, Bobar Group, Bobar Radio, Bobar osiguranje i Bobar Autosemberija iz Bijeljine, piše novinska agencija Patria.

 

(neznase.ba)