Promocija u Bijeljini

TRI BOJE TAME

 

Promocija nove knjige Jusufa Trbića privukla je veliku pažnju Bijeljinaca. Radi se o knjizi političkih eseja “Tri boje mraka”, vrlo složenom tekstu bogatom mnogobrojnim analizama, podacima, citatima i prikazima naše stvarnosti opretećene krizom svake vrste. Bosna, tamni vilajet, tama u tri boje : crvenoj, zelenoj i plavoj,  tri boje etničkih politika i etno-klerikalne podjele koja razara društvo i uništava građanina i čitav njegov svijet. Rijetke su danas knjige koje na sveobuhvatan način razmatraju aktuelni društveni trenutak i imenuju krivce za stanje u kojem se nalazimo. Kako danas žive Bošnjaci u RS-u, zbog čega se ubija antifašizam na sve tri strane, šta je to strategija zaborava kojom se falsifikuje istorija, kako se vodi velikosrpski kulturkamf, kao zamjena za oružanu borbu, i šta je to srpski duhovni i kulturni prostor, kako Bošnjaci rade protiv Bosne i samih sebe, šta nam se danas dešava i zašto nezadrživo jurimo u sopstvenu propast? To su osnovne teme koje će sigurno izazvati nezadovoljstvo mnogih zvaničnika etničkih politika, ali će razjasniti mnoge nedoumice,  otvoriti vrata kritičkom mišljenju i ponuditi odgovore na osnovna pitanja naših života. Uz to, ova knjiga dolazi u vremenu koje traži nove ideje i nove puteve za izlazak iz krize i približavanje BiH evropskoj zajednici civilizovanih naroda.

A krajnje je vrijeme da se napravi zaokret. U uvodu knjige piše : “Mržnja je podignuta kao zastava, strah od drugih i drugačijih pretvorio je već zaboravljene nacionalističke utvare u stvarne vladare naših života, palanka je postala naša sudbina. Iskrivljena, paranoična svijest bez prestanka produkuje lažnu stvarnost, u kojoj se više ne zna šta je šta, gdje je svijet i kuda treba da idemo. Opšta karnevalizacija života pretvorila je sve naše snove u jeftinu, polovnu robu na buvljoj pijaci propalih iluzija…I dok je Evropa, u koju se naši politički lideri zaklinju, odavno postala multikulturna zajednica otvorena za sve ideje i sve uticaje, na Balkanu nesmetano teče proces monokulturne dezintegracije i zatvaranja u jednoumne totalitarne proklete avlije u kojima cvjetaju duhovna i materijalna bijeda i razarajući nacionalizam. I iz kojih masovno odlaze mladi, obrazovani ljudi, siti mraka i beznađa. Ostaje naš mali, tamni svijet u kojem vladaju primitivizam, narodnjačka kultura, isključivost i netolernacija, neznanje i lažna religijska svijest, podaništvo i strah od drugačijih, banalnost nacionalističkih ideologija i kič-svijesti kao isključivi model vladajućeg mišljenja. Ostaje košmar u kojem niko više nije nevin…A vrijeme teče, proizvodnja nacionalističkog ludila ne jenjava i mlade generacije su sve više radikalizovane, mnogo više od svojih očeva uoči ili neposredno poslije rata protiv zemljice Bosne. Šta da se radi? Ko ode, kajaće se, ko ostane, kajaće se. Pred nama je samo jedna mogućnost : borba za komadiće nekadašnjih ideala i za bolje sutra za one koji dolaze, borba mišljenjem, znanjem, pisanjem, govorom.

Drugog nam nema.”

Jedan od promotora, profesor istorije Mustafa Gradaščević, naglasio je težnju autora da briše podjele među ljudima i svrstavanje u etničke torove, koji ubijaju jedinstvo Bosne, i da osudi uklanjanje antifašizma, koji je osnovna civilizacijska tekovina slobodnog čovječanstva. Nacionalizam teško opterećuje sve političke i društvene odnose i nanosi nepopravljivu štetu i nama, ali i budućim generaciama, rekao je on.

Emir Musli, profesor bosanskog jezika i književnosti,  rekao je da se ovakve knjige, ozbiljne, analitične i složene, teško danas mogu naći kod nas, jer nije jednostavno pisati o sadašnjem vremenu i aktuelnim učesnicima političkih procesa, a da to bude kritični korektno  i iskreno, sa bezbroj činjenica i sudova koje čitalac često ne prihvati odmah, ali kad malo razmisli o njima, shvati da je vrlo važno razmišljati na taj način. Kad neko napiše toliko knjiga, o tako važnim temama za Bijeljinu, ali i za BiH i okruženje, mora se tome odati dužno priznanje. Ova svestrana analiza političkih procesa i stanja u društvu otkriva nam mnoštvo istina i dilema o kojima mnogi od nas nisu ni razmišljali, a koje su neizmjerno važne za svakog građanina.

Jusuf Trbić
Jusuf Trbić

Autor Jusuf Trbić ukazao je posebno na nacionalističko falsifikovanje istorije i oživljavanje fašizma, za veličanje zločina i zločinaca, što je civilizacijska sramota za sve nas. Jer, promocija je održana na godišnjicu strašnog zločina nad članovima porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz septembra 1992. godine, i uoči 24. septembra, Dana oslobođenja Bijeljine od fašizma u Drugom svjetskom ratu. “Zločin nad 22 nevina civila, među kojima je bilo sedmoro djece i osam žena, do danas nije procesuiran, mada sam ja još 2007. godine u prvoj knjizi “Majstora mraka” objavio imena svih koji su učestvovali u tom zločinu”, rekao je Trbić. A u Bijeljini se danas nalaze ulice četničkih koljača i Trg đenerala Draže, i na tom trgu bista narodnog heroja Vese Gavrića, koga su zaklali čestnici tog istog Draže Mihajlovića, a tu je i ulica Arkanove garde, notornih zločinaca koji su, pod vođstvom Željka Ražnjatovića Arkana, počinili masovne zločine u Bijelini.

“Mi smo žrtve nacionalističkih prevaranata, koji nam godinama sipaju maglu u oči”, rekao je Trbić. Primjer su riječi i izrazi iz svakodnevnog života, o kojima se vode burne polemike koje samo potpaljuju krizu, da bi se time sakrila sva bijeda naših etničkih politika. Šta je to nacija, a šta nacionalnost, šta je unitarizam i zašto se njime plaše ljudi, kad je danas svaka država u svijetu unitarna, to jest jedinstvena. Zašto negiraju građansko društvo, kad su danas sve normalne države građanske, zašto nam uskraćuju osnovna građanska prava, zašto izmišljanju neprijatelje i plaše narod međusobnim razlikama, dok svi mi tonemo u blato iz kojeg nema izlaza. I zašto mi, građani, sve to dozvolimo?”

Knjiga “Tri boje tame” na 400 stranica postavlja mnogo pitanja i daje mnogo odgovora, i to o onome što svi doživljavamo u današnjem vremenu, pitajući se kuda dalje.

Promociju je uljepšao glumac Emrah Mujkanović, koji je govorio pjesme Jusufa Trbića, dok je Vojkan Lakić pozvao prisutne da dođu na obilježavanje 24. septembra i učestvuju u manifestacijama koje organizuje SUBNOR.

Bilo je to veče za pamćenje, pa je Mustafa Gradaščević poručio da takvih druženja treba da bude više, jer bi to sve nas učinilo boljima u ovom vremenu tame.